NETKO NAM ŠALJE SVJETLOSNE SIGNALE S MJESECA? / Znanstvenici su zbunjeni; bljesci traju kratko, a nekad i satima...

Image
Foto: Profimedia, Zuma Press - News

Znanstvenici ne znaju kako objasniti neobične bljeske koji dolaze s Mjeseca

4.6.2019.
23:32
Profimedia, Zuma Press - News
Play logo

Neobični bljesci dolaze s Mjeseca, a znanstvenici ne znaju objasniti zašto. Dijelovi površine budu osvijetljeni više puta tjedno, ponekad u brzim bljescima, a ponekad i satima. U drugim slučajevima, dijelovi površine tajanstveno nestaju u tamu, izvještava Independent.

Zašto se događaju te čudne promjene u svjetlu, koje su već desetljećima predmet promatranja, a zabilježene su u znanstvenim radovima još od 1950-ih, znanstvenici do dan danas nisu uspjeli otkriti. Nazivaju ih "prolaznim mjesečevim fenomenima", a u jednom radu iz 1970. tvrdi se kako je emitirano svjetlo obično crvenkaste ili ružičaste boje, ponekad s "blistavim" izgledom ili se doima kao da je u kretanju. Također se ističe su znaju protezati kilometrima po površini i obično traju 20 minuta, ali nekada i satima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razna objašnjenja fenomena

Predložena su različita objašnjenja. Od toga da meteori udaraju Mjesec, da solarni vjetar udara Mjesečevu prašinu, pa do toga da kretanje površine Mjeseca ispušta plinove koji reflektiraju Sunčevu svjetlost na Zemlju. Međutim, do sada nije ponuđeno nijedno konačno objašnjenje fenomena.

Ipak, znanstvenici se sada nadaju da će konačno shvatiti što uzrokuje te čudne bljeske na površini Mjeseca. Da bi došli do opravdanog objašnjenja, morat će sustavno i dugoročno promatrati površinu. Jedan takav pokušaj vodi Hakan Kayal, profesor svemirske tehnologije u Julius-Maximilians-Universität Würzburg (JMU) u Njemačkoj. Njegov tim je izgradio teleskop u Španjolskoj, koji je počeo s radom ranije ove godine i može se kontrolirati iz kampusa JMU-a. Za promatranje Mjeseca koristi dvije kamere. U trenutku kada obje uoče jedan od bljesaka, teleskop snima fotografije i videozapise te upozorava tim profesora Kayala koji dalje nastavljaju promatrati.

Tim se nada da će te rezultate podijeliti s Europskom svemirskom agencijom kako bi katalogizirali događaje i pokušali razumjeti uzroke. Učenje o Mjesečevoj površini na ovaj način moglo bi se pokazati ključnim, budući da države, uključujući SAD, Kinu i Indiju, imaju namjeru poslati misije na Mjesec koje će tamo i ostati. "Svatko tko želi izgraditi lunarnu bazu u nekom trenutku mora, naravno, biti upoznat s lokalnim uvjetima", rekao je profesor Kayal u izjavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo