NE ŽELITE ZNATI ŠTO JE U SREDIŠTU: / Ovako izgleda centar naše galaktike

Astronomi su napravili dosad neviđene rendgenske snimke crne rupe u središtu Mliječne staze. Ove slike bez presedana pokazuju da je jezgra naše galaktike prilično burno mjesto.

24.8.2015.
14:01
www.esa.int

Slike su kompilacija fotografija koje je snimio satelit Europske svemirske agencije XMM-Newton, a pokazuju središte galaktike u širini od 1000 svjetlosnih godina.

Na slici se vide umiruće zvijezde, mlade zvijezde, oblaci zvijezda, vrući plinovi te, usred svega toga, supermasivna crna rupa.

Crna rupa, nazvana Sagittarius A*, i njena okolna emisija locirana je u najsjajnijem središnjem dijelu slike.

Crne rupe ne emitiraju svjetlo. Ali kako Sagittarius A* sve više privlači objekte koji ju okružuju, tako oni dok jure prema središtu ispuštaju svjetlo na raznim valnim duljinama, ukljućujući i rendgenske zrake.

Nakon analiziranja slike, tim međunarodnih astronoma na Institutu Max Planck nije samo zaključio da je središte galaktike stvarno dramatično mjesto, već i da se Sagittarius A* može barem djelomično okriviti za to.

Crna rupa je toliko ogromna da joj je masa nekoliko milijuna puta veća od Sunca. Nova slika središta naše galaktike mogla bi ponuditi važan uvid u evoluciju Mliječne staze i njegove crne rupe.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali