Play ponuda

NASA OTKRILA IME NOVOG ROVERA ZA MARS: / Spustit će se u krater koji je dobio ime po mjestašcu u Bosni i Hercegovini

Image
Foto: Profimedia

Misija ima dva glavna cilja:

6.3.2020.
11:08
Profimedia
Play ponuda

Američka svemirska agencija NASA odabrala je ime Preserverance za novo vozilo namijenjeno istraživanju crvenog planeta koje treba biti lansirano na ljeto ove godine, a na Mars stići u veljači 2021. Ime je objavljeno u školi u gradiću Burke u američkoj saveznoj državi Virginiji, a učenik koji ga je predložio Alex Mather, primio je čestitke iz NASA-e.

Image
MARS JE IPAK ŽIVI PLANET: /

NASA po prvi puta izmjerila potres na drugom planetu

Image
MARS JE IPAK ŽIVI PLANET: /

NASA po prvi puta izmjerila potres na drugom planetu

"Alexov prijedlog sjajno odražava istraživački duh", rekao je voditelj znanstvenih istraživanja u NASA-i, Thomas Zurbuchen o imenu koje znači "ustrajnost".

"Kao i svaka prošla istraživačka misija tako će i ova koju će obavljati novi rover biti izazovna i postići izvanredna otkrića", smatra Zurbuchen.

Ime dobio putem nacionalnog natječaja među školarcima

Kao i njegovi prethodnici: Sojourner (koji je stigao na Mars 1997.), zatim Spirit i Opportunity (2004.), te Curiosity, koji istražuje planet od 2012., i peti rover dobio je ime putem nacionalnog natječaja među školarcima.

Od 155 imena koja su ušla u polufinale trudom 4.700 sudaca volontera, među kojima su bili nastavnici i ljubitelji svemira, u finale se 'kvalificiralo' devet imena. O finalistima se zatim glasalo na mrežnoj stranici NASA-e.

Osim što mu je pripala čast da bude 'krsni kum' novog rovera, učenik Alex pozvan je da dođe sa svojom obitelji u Cap Canaveral na Floridu i prisustvuje lansiranju rovera što je predviđeno između 17. lipnja i 5. kolovoza.

Dva cilja misije

Preserverance bi se trebao na Mars spustiti u veljači 2021., u krater zvan Jezero. Krater je ime dobilo po mjestašcu u Bosni i Hercegovini, a NASA navodi da je odabrana jer znači "jezero" na brojnim slavenskim jezicima s obzirom na to da je nekada bio potopljen vodom.

Misija ima dva glavna cilja: tražiti tragove drevnog života te uzeti uzorke koji će biti hermetički zapečaćeni u tube unutar rovera i ostavljeni kako bi ih ih preuzela neka buduća misija na Marsu.

Rover je veličine jednog vozila (3 m dug i 2,70 metara širok) i ima šest kotača kao i njegov prethodnik Curiosity što mu treba omogućiti da prelazi preko stijena.

Opremljen mini-nuklearnim reaktorom koji će za njeg proizvoditi energiju, Perseverance ima savitljivu ruku dugu 2,20 metara i bušilicu kojom će moći uzimati uzorke stijenja.

Play ponuda
Play ponuda