NASA NAJAVILA KRVAVI SUPERMJESEC: / Nismo mu baš na putu, ali i dalje možete uživo pratiti ovaj spektakl uživo

Image
Foto: Profimedia

Sama pomrčina će trajati oko 14 minuta, a čitav događaj oko pet sati, od 8.47 do 13.

26.5.2021.
10:44
Profimedia
Play logo

Prva potpuna pomrčina Mjeseca u dvije godine dogodit će se u srijedu: bit će to krvavi "supermjesec" koji će biti vidljiv iz dijelova Azije, Australije, Sjedinjenih Država i Južne Amerike, objavila je NASA. Zahvaljujući pomrčini svi zainteresirani moći će vidjeti takozvani krvavi supermjesec, izvijestila je američka NASA, dodajući da će ga u Sjedinjenim Državama najjasnije vidjeti stanovnici Havaja, Aljaske i zapadnih saveznih država.

Krvavi supermjesec obično se pojavljuje za vrijeme potpune pomrčine Mjeseca, u trenutku kad se Zemlja nađe izravno između Mjeseca i Sunca, skrivajući Mjesec od Sunčeve svjetlosti, a naziv 'krvavi' dobio je zbog crvenog sjaja, piše CBS. "Kad se to dogodi, jedina svjetlost koja u tom trenutku dopire do površine Mjeseca prolazi kroz rubove Zemljine atmosfere. Molekule zraka iz Zemljine atmosfere raspršuju većinu plave svjetlosti, a preostala svjetlost reflektira se na Mjesečevu površinu crvenim sjajem, zbog čega se Mjesec na noćnome nebu čini crvenim", pojasnili su NASA-ini znanstvenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljedica takvih događanja je 'svjetlosni prsten' oko Mjeseca, no astronomi još ne mogu predvidjeti u kolikoj će mjeri biti crven jer bi na to mogla utjecati prašina u atmosferi, rekli su iz NASA-e. Svibanjski supermjesec jedan je od triju u ovoj godini i bit će najveći među njima. Supermjesec se događa kad se Mjesec čini većim nego što je uobičajeno jer se nalazi najbliže Zemlji.

Ovogodišnji svibanjski supermjesec naziva se još i "cvjetni', a naziv je dobio po tomu što u svibnju na Zemlji obično cvate obilje cvijeća.

Sama pomrčina će trajati oko 14 minuta, a čitav događaj oko pet sati, od 8.47 do 13.49 sati po univerzalnom koordiniranom vremenu, što znači da će u Aziji moći vidjeti predvečer, a u SAD-u u ranim jutarnjim satima. Za one koji pomrčinu neće moći vidjeti golim okom organizirana je virtualna teleskopska projekcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Livescience dao je i popis zvjezdarnica koje že uživo prenositi ovaj spektakl.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ručak s Mjesecom

Europska svemirska agencija u suradnji s australskim teleskopima prenositi će pomrčinu od 09:30 – 11:30 UTC (11:30 - 13:30 po našem vremenu) na svojim stranicama, a Livescience preporučuje i nekoliko livestreamova.

Play logo
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo