NAKON 30 GODINA ISTRAŽIVANJA: / Znanstvenici konačno otkrili lijek protiv malarije

Image
Foto: AFP

Europska agencija za lijekove odobrila je prvi lijek protiv malarije, smrtonosne bolesti koju prenose zaraženi komarci a koja godišnje ubije 600.000 ljudi, 90 posto u subsaharskom području u Africi

24.7.2015.
15:11
AFP
Play logo

Nakon više od 30 godina istraživanja, u petak je odobreno cjepivo nazvano Mosquirix. Sljedeći korak je ocjena Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Ako ga WHO odobri, lijek će biti dostupan ugroženim skupinama, prvenstveno djeci diljem Afrike.

"Ovo je ogromna stvar", rekao je Allan Pamba, dopredsjednik kompanije GlaxoSmithKline (GSK) za Istočnu Afriku koja je do sada potrošila više od 356 milijuna dolara na ovo istraživanje. Pretpostavlja da će GSK potrošiti dodatnih 200 do 250 milijuna kako bi se cijeli postupak istraživanja dovršio, piše The Telegraph.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čeka se odluka Svjetske zdravstvene organizacije

Do kraja godine WHO će dovršiti svoje preporuke a onda će afričke vlasti ocijeniti gdje i kako uvesti program cijepljenja.

"Skoro svaki ministar s kojim sam razgovarao u jednom je trenutku u životu bolovao od malarije. Svi žele znati kada će lijek biti spreman", kaže Pamba.

Novo cjepivo Mosquirix prevenira Plasmodium falciparum parazit da sazrije i započne svoje razmnožavanje u jetrima. Zreli parazit bi nakon toga prešao u krvotok i inficirao crvena krvna zrnca što bi dovelo do uobičajenih simptoma malarije - vrućice, bolove u mišićima, klonulosti, treskavice...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Novi je lijek testiran na 16.000 djece. Od tog broja, 27 posto dojenčadi je izliječeno, te polovica starije djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uz korištenje mreža protiv komaraca i insekticida, ovaj će lijek uvelike doprinijeti smanjenju malarije, posebno među djecom", kazao je Andrew Witty, direktor GSK .

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo