Jedite insekte, a ne meso i spasite planet!

Možda ćete ovaj prijedlog malo teže progutati, ali iz UN-a imaju još jednu odličnu ideju za spas Zemlje. Umjesto mesa trebali biste češće konzumirati ukusne obroke od insekata. Probali biste?

12.8.2010.
10:47

arti-201004010023006Zaboravite na karmenadle i odlučite se za južnoameričke mrave ili domaće skakavce. Zašto? Iz UN-a poručuju da bi nova strategija s insektima na tjednom jelovniku značajno smanjila potrošnju mesa, a to bi smanjilo broj gladnih i globalno zatopljenje. Insekti zasad nisu omiljeni na zapadu, no u UN-u kažu da 80 posto populacije na Zemlji već jede insekte.

Uzgoj stoke poput goveda i svinja zahtijeva previše prostora, energije i hrane, upozoravaju iz Food & Agriculture Organisation. Osim toga, na Zemlji nema dovoljno mjesta da bismo svi mogli jesti biftek. Zato predlažu da bismo trebali isprobati druge izvore proteina, poput insekata.

Ideja će vjerojatno naići na snažan otpor zbog gadljivosti, no oni koji su se već prilagodili insekt-prehrani, poput njujorškog umjetnika Marca Dennisa, uvjereni su da će prehrana zaživjeti baš kao i sushi, koji se gadio mnogim zapadnjacima prije 20 godina, a danas je omiljeni specijalitet.

Oni su odličan izvor hranjivih sastojaka, a za njihov uzgoj potreban je tek djelić onog što zahtijeva uzgoj stoke. Neke vrste insekata sadrže gotovo dvostruko više proteina nego meso koje jedemo ili riba. Osim toga, larve su posebno bogate mastima, proteinima i mineralima.

arti-201002120638006Stari Grci i Rimljani cijenili su dobrog kukca, pa je i Plinije, rimski autor iz 1. stoljeća, pisao o ljubavi gurmana prema kukcima. Nemojmo zaboraviti ni da je Ivan Krstitelj živio na skakavcima i medu.

Na istoku i jugu kukci su i dan-danas cijenjeni specijalitet. Japanci ih mariniraju u sojinom umaku, pa prže na roštilju. Na Samoi ih hrane kokosom, pa omataju u listove banana i peku na žaru. Na Tajlandu se na barem 15.000 malih farmi uzgajaju cvrčci, a industrija orijentirana na uzgoj jedne vrste južnoafričkog crva vrijedna je 85 milijuna američkih dolara. U Južnoj Africi vole i popaprene i posoljene skakavce...

Je li vam se probudio apetit?

Prethodni članci:

arti-200910270040006 arti-201004010023006 arti-200909170406006

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali