Genetska istraživanja mijenjaju medicinu

Eksplozija znanja o genetskom podrijetlu bolesti omogućit će liječnicima da spriječe više bolesti no što ih mogu izliječiti.

9.5.2000.
23:10
VOYO logo

ATLANTA, 8. svibnja (Hina/Reuters) - "U najmanje devet od deset glavnih uzročnika smrti u SAD-u veliku ulogu imaju geni", rekao je na godišnjem sastanku Američkoga društva kliničkih endokrinologa dr. Alan E. Guttmacher, viši klinički savjetnik direktora Nacionalnog instituta za istraživanje genoma. "Bolnički će liječnici prvi donijeti Human Genome Project bolesnicima. Nadamo se da će ga iskoristiti i za prevenciju."

Za manje od deset godina liječnici će, zahvaljujući genetičkim istraživanjima, moći spriječiti srčane bolesti, dijabetes i rak - bolesti koje pogađaju milijune ljudi, rekao je Guttmacher.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gotovo svaki član ovoga društva boji se srčanih bolesti, dijabetesa, raka ili kapi", rekao je. "Kada budemo raspolagali genetičkim informacijama, moći ćemo savjetovati pacijentima kako promijeniti prehranu ili životne navike te tako spriječiti bolesti. A genetički prozor u uzročnike bolesti pomoći će nam da bolje razumijemo same bolesti. To nam znanje omogućuje da proučavamo bolesti mnogo podrobnije nego ikad prije."

Za nekoliko godina, rekao je Guttmacher, moći ćemo uzeti DNK iz stanica s unutarnje strane pacijentova obraza, staviti taj uzorak na mikročip, gdje će se obaviti analiza za 50 najčešćih genetičkih varijanti zbog kojih su neki ljudi skloniji različitim bolestima.
Takva će tehnologija klasičan razgovor s pacijentom o obiteljskoj anamnezi učiniti zastarjelim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obiteljske su anamneze bitne, ali moramo shvatiti da dobivamo prilično površne podatke", rekao je. "Šest do deset posto Amerikanaca netočno će odgovoriti na pitanje tko im je otac. DNK mikročip dat će vam točnu sliku."

Uz to, genetska slika svakog pojedinca mogla bi omogućiti individualizirano liječenje. "Farmaceutske tvrtke mnogo ulažu u farmakogenomiku", objasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bitno je znati kako će lijek djelovati na pojedinu osobu. Na metabolizam lijekova utječe mnogo toga, pa i geni."

Guttmacher je predvidio da će se klinička endokrinologija radikalno promijeniti kada budu dostupne informacije o genetskim korijenima bolesti poput dijabetesa. Za samo nekoliko godina, to bi znanje moglo omogućiti ispitivanje čitavih populacija. Oni s rizikom mogli bi početi preventivnu terapiju prije no što se pojave znakovi bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ubuduće ćete viđati mnoge pacijente koji još nisu bolesni", rekao je endokrinolozima na sastanku. "Dolazit će jednostavno zato što su genetski skloni endokrinim bolestima. Željet će razgovarati o tome kako prepoznati simptome i kako spriječiti bolest. Mnogima od nas bit će to drukčiji i krasan način rada", dodao je Guttmacher.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo