Endivija
Endivija rzvija veliku rozetu s mnogo lišća ili savija listiće u glavice. Ponekad uzgajivaći vežu listove da se na šire. Lišće joj je valovito I razmjerno tvrdo.
10 dag nezačinjene endivije sadrži:
80 mg kalcija 1,7 mg željeza
54 mg fosfora 294 mg kalija
2 mg vitamina A
0,07 mg vitamina B1
0,14 mg vitamina B2
0,5 mg vitamina PP
10 mg vitamina C
1 glavica (400 g) daje 54 kalorija
Zelana salata
Zelene salate ima gotovo cijele godine jer se uzgaja I vani I u staklenicima. Razlikuju se po boji lista, okusu i izgledu. Najćešće sorte su ledenka, kristalka, nansen, kovrčava i zimska salate.
10 dag nezačinjene zelene salate sadrži:
94% vode
1,8 g ugljikohidrata
31 mg fosfora
70 mg kalcija
206 mg natrija
0,90 mg vitamina A
0,04 vitamina B1
0,22 mg vitamina B2
17 mg vitamina C
15 kalorija
Chicorée
Belgijska salata Chicorée, u nas pogrešno prevedeno kao cikorija, što je ustvari druga biljka poznatija kao vodopija, koja se uzgaja radi korijena od kojeg se priprema nadomjestak za kavu. Chicorée odlikuje se vrlo nježnim, bijelim ili blijedožutim listićima. To su zapravo izboji koje se zastire zagrtanjem ili plastičnom folijom, postupkom poznatim kao pospješivanje. 10 dag belgijske salate ima 16 kalorija.
Matovilac
Matovilac raste u nekim našim krajevima samoniklo, a uzgaja se I u vrtovima. Uzgojeni ima veće listove. Jede se sam ili pomiješan s krumpirom.
10 dag nezačinjenog matovilca sadrži:
30 mg kalcija
50 mg fosfora
420 mg kalija
0,07 mg vitamina B1
0,08 mg vitamina B2
0,4 mg vitamina PP
18 mg vitamina C
22 kalorije
Radič
Radič se u nas uzgaja u gotovo svim krajevima. Razlikujemo zeleni slatki, crveni treviški, verona, milanski žuti te posebna vrsta witloof.
10 dag nezačinjenog radiča sadrži
25 mg kalcija
25 mg fosfora
0,7 mg željeza
190 mg kalija
1,3 mg vitamina A
10 mg vitamina C
27 kalorija