Play ponuda

Zbog čega se papa zaista povukao?

shimmer fallback

Mediji širom Italije sumnjaju u priču o Benediktovom "nedostatku snage"

12.2.2013.
19:54
Play ponuda

Pravi razlozi povlačenja pape Benedikta XVI glavna su tema danas u italijanskoj štampi. Poglavar Rimokatoličke crkve Benedikt XVI saopštio je juče da se povlači 28. februara, što je odluka gotovo bez presedana u istoriji te crkve.

Štampa na naslovnoj strani piše da je papa odluku o povlačenju doneo još pre godinu dana. Kolumnista tog lista i moderator sajta Vatikan insajder Andrea Tornijeli kaže da je Benedikt XVI izvesno vreme razmišljao o povlačenju. On je "doneo tu odluku pre godinu dana, po povratku iz Meksika, u martu 2012. godine".

Prema Tornijeliju, samo tri osobe bile su u toku: papin lični sekretar Georg Gensvajn, drugi čovek Vatikana Tarčizio Bertone i doajen među kardinalima Anđelo Sodano. I vatikanski dnevnik Oservatore romano piše da je papa odluku o povlačenju doneo pre "nekoliko meseci". Tornijeli tvrdi da se papa ne povlači zbog zdravstvenih razloga, iako ima srčanih problema i pejsmejker.

Pedofilija i tajna dokumenta Vatikana

Papa se suočio s teškim pontifikatom s obzirom na više afera, uključujući pedofiliju u redovima crkve i objavljivanje tajnih dokumenata Vatikana.

- Prava informacija je da je papa odlučio da se ponaša kao 'normalna' osoba, priznajući da više nema snage da vodi Crkvu - piše Stampa u drugom tekstu pod nazivom "Laička teologija, Benediktova revolucija".

Za direktora rimske Republike Ecija Maura reč je o "erupciji modernosti u instituciji staroj 2.000 godina". On kao i levičarski list Fato kotidijano, koji je često naklonjen kritici i podsmehu, odaju počast papinoj hrabrosti za takav lični gest, praktično bez presedana.

Korijere dela sera ocenjuje da je reč o velikom preokretu za Crkvu, a da je papino povlačenje posledica unutrašnjih problema. Papa je skroman, diskretan, radije se okreće knjigama nego razgovorima o državnim poslovima, piše direktor lista Feručo de Bortoli.

Prema stručnjaku za Vatikan lista Masimu Franku, papa je doneo tu odluku zato što je Crkva od "učiteljice života" postala "grešnica", od "referentne tačke" zapadnog sveta postala je "svetski optuženik".

- Pošto nije uspeo da promeni Crkvu, Benedikt XVI je odlučio da ode - piše Franko i pominje "tajni šokantni izveštaj" tri kardinala o skandalu Vatiliks koji je pokazao "krizu sistema".

List Sole 24 ore piše da je papi pre tri meseca zamenjen pejsmejker.

- Ko mu je blizak, video ga je kako se preispituje da li je sposoban da vodi Petrovu barku", piše taj ekonomski list. Ali, "niko nije pomislio da će doneti takvu istorijsku odluku - dodaje list.

Vatikan je danas prvi put priznao da papa Benedikt XVI već godinama ima ugrađen pejsmejker i da je pre nekoliko meseci u tajnosti prošao medicinsku proceduru zamene baterije.

Portparol Vatikana Federiko Lombardi rekao je da je Benedikt ugradio pejsmejker odavno, pre nego što je 2005. postao papa, i najnoviju medicinsku proceduru ocenio kao rutinsku. To je prvi put da je Vatikan pomenuo da papa ima ugrađen pejsmejker, prenosi Beta.

Italijanski dnevnik Il Sole 24 je objavio da je baterija papinog pejsmejkera zamenjena pre manje od tri meseca u jednoj bolnici u Rimu i da papa nije zbog toga propustio nijedno pojavljivanje u javnosti.

Play ponuda
Play ponuda