Zagrebački summit u studenom: pitanje sudjelovanja Crne Gore još otvoreno

Na summitu koji bi se trebao održati u Zagrebu, sudjelovalo bi 15 zemalja članica EU te države na koje se odnosi Sporazum o stabilizaciji.

Po riječima Turota, otvorenim ostaje pitanje sudjelovanja Jugoslavije, odnosno Crne Gore. Spremnost za sudjelovanje, dodao je, izrazila je Slovenija, a razmatra se mogućnost sudjelovanja i još nekih zemalja. “Jezgru sudionica činile bi zemlje članice EU i zemlje na koje se odnosi Sporazum o stabiliziciji i pridruživanju (SAA)”, izjavio je Turot. SAA se odnosi na Makedoniju, s kojom su pregovori već započeli, Hrvatsku, s kojom pregovori trebaju započeti u jesen, Albaniju, za koju se priprema Studija o izvedivosti pregovora, te BiH.

Hrvatski premijer Ivica Račan u utorak je primio izaslanstvo EU koje su činili francuski veleposlanik u Zagrebu Albert Turot, švedski veleposlanik u RH Ingemar Bjoerenssen te veleposlanik EK Per Vinther.

“Svjesni smo da naš put u Bruxelles umnogome ovisi o onome što činimo u Hrvatskoj, ali i toga da prijem novih zemalja ovisi o tome koje vizije unutar EU o europskoj integraciji prevladavaju. Danas smo se ponovno mogli uvjeriti da u EU prepoznaju Hrvatsku kao zemlju s kojom valja surađivati, a zadovoljan sam što Hrvatska može računati na podršku u svojim težnjama i tijekom francuskog predsjedanja EU-om”, kazao je novinarima Račan.

Govoreći o planiranom summitu u Zagrebu, Račan je istaknuo kako je svima stalo da se iskoriste potencijali toga skupa u korist boljih odnosa u regiji. “Ovisno o temama o kojima će se na summitu raspravljati, valjalo bi osigurati što šire sudjelovanje, pa bi, što je moja sugestija, svaka tema mogla imati svoj krug sudionika. Hrvatska želi pridonijeti uspjehu summita jer smo svjesni da to znači i afirmaciju Hrvatske.”

Upitan postoji li unutar vladajuće šestorke neslaganje oko načina na koji tretirati Chiracovu inicijativu o summitu, Račan je kazao da je na početku određena suzdržanost bila logična jer nije bilo dovoljno informacija o njezinu sadržaju i ciljevima.

“Danas imamo više informacija pa se lakše opredijeliti, a kada se riješe još neke dvojbe oko dnevnoga reda i sudionika, bit će skinute i zadnje rezerve. No, vlada ni u kojem slučaju ne stoji uz pretpostavke da bi jedan ovakav skup mogao dovesti u pitanje neovisnost i samostalnost hrvatske države”, istaknuo je predsjednik hrvatske vlade.

Povratak na Net.hr