VREMENSKA PROGNOZA ŽELJKE POGAČIĆ / Spremite se za četvrti ovogodišnji toplinski val! Uz njega osjetit ćemo i izraženu afričku vrućinu i prašinu

Najtopliji dio zemlje sutra će biti Dalmatinska zagora

26.7.2021.
6:45
VOYO logo

Zbog frontalnih sustava koji se nalaze zapadnije i južnije, do naših krajeva dolazi više vlage što u ovakvim, ljetnim uvjetima, pogoduje nestabilnostima. Uz to, stiže i izražena afrička vrućina i prašina. Počinje četvrti ovogodišnji toplinski val!

DO KRAJA DANA

Nakon tople i tropske noći, uz jugozapadnjak na kopnu i na udare jako jugo na sjevernom i srednjem Jadranu, temperature će brzo rasti. Uz povećanu naoblaku, na moru, moguć je poneki pljusak ili malo kiše. Ništa manje neugodno neće biti ni poslijepodne. U središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj će biti vrlo vruće, osobito oko 16 sati kad će se mjeriti i najviša temperatura- oko 33 °C. Uz to, puhat će na udare jak jugozapadnjak. Uz umjerenu opasnost od vrućine, svakako imajte na umu da bi popodne moglo pljusnuti, lokalno na sjeveru i uz granicu sa Slovenijom. Uz sparinu i vrućinu, u Slavoniji, Baranji i Srijemu, gdje će temperature porasti i do 35 °C, postoji i vjerojatnost za poneki popodnevni pljusak na zapadu i jugu regije. Puhat će uglavnom slab do umjeren jugozapadnjak i isto tako donositi ugodu. Umjereno do jako jugo na sjevernom i srednjem dijelu Dalmacije te prolazno povećana naoblaka, koja će djelovati kao poklopac na ovih vrućih 32 do 35 °C, djelovat će neugodno i potencijalno opasno za osjetljiviju populaciju. Najtopliji dio zemlje sutra će biti Dalmatinska zagora. Jugo slabi krajem dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutra su popodne na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru izgledni su lokalni pljuskovi, a uz obalu mogući i neverini. No, jugo će uz obalu i na otvorenom moru slabjeti, kao i jugozapadnjak u gorju. Temperatura će biti slična današnjoj- oko 32 °C, svježije samo u Gorskom kotaru.

DO KRAJA TJEDNA

Nestabilno će na zapadu kopna i sjevernom Jadranu biti i u utorak. Moguće su izraženije nevere i jači grmljavinski pljuskovi. Od srijede pa prema kraju tjedna sunčano i vedro. Pritom raste opasnost od toplinskog vala zbog sve izraženije vrućine i niza toplih noći. Temperature će nerijetko ići danju do 36 °C, a uz tropske noći neće biti ugode. Vjetar će sredinom tjedna vjerojatno sasvim oslabjeti, pa će biti još nepodnošljivije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PREPORUKA

S novim tjednom počinje razdoblje visokih dnevnih temperatura, ali i noćnih, u kojima ćemo se teško rashladiti i odmoriti. Ne podcjenjujte ni lokalne nevere sutra na zapadu, kao ni valove koje će generirati jugo!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo