JAČA ANTICIKLONA / Siječanj je bio iznadprosječno topao, a od idućeg tjedna sve je izglednija prava zimska hladnoća

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/Ilustracija

Veljaču započinjemo prolazno nešto stabilnije pod jačim utjecajem anticiklone koja se i dalje prostire s Atlantika. Bit će i malo ugodnije do kraja ovog tjedna, ali idućeg tjedna, čini se, sve je izglednija opet prava zimska hladnoća

1.2.2023.
7:10
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Siječanj smo priveli kraju uz dosta sunčanog i suhog vremena, ali i s izraženom jutarnjom hladnoćom i minusima koji će tek malo ublažiti iznadprosječnu toplinu iz prve polovice mjeseca, na samom početku godine i rekordnu. Vrlo vjerojatno će ovo ući u jedan od 3 ili 4 najtoplija siječnja u povijesti mjerenja, prije svega na kopnu. No, nakon te topline imali smo dinamičnije prilike nego inače. Najprije obilne kiše, najviše je s jednom dubokom ciklonom u Dalmaciji, točnije Splitskom aerodromu, nadomak 100 mm u svega nekoliko sati. Imali smo nedavno i dvije vrlo neobične takozvane retrogradne ciklone u Jadranu, koje su se kretale od juga prema sjeveru, a s njima je bilo pod Velebitom orkanske bure preko 180 km/h. Te ciklone su za sobom povukle i hladniji zrak pa se u gorju skupila prilična količina snijega, u Delnicama prvi put još od 2018. na par dana preko metra visine. No, u nizinama je to bilo uglavnom samo kratkotrajno i dekorativno.

Veljaču započinjemo prolazno nešto stabilnije pod jačim utjecajem anticiklone koja se i dalje prostire s Atlantika. Bit će i malo ugodnije do kraja ovog tjedna, ali idućeg tjedna, čini se, sve je izglednija opet prava zimska hladnoća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SRIJEDA

Ujutro i prijepodne pretežno vedro, tek na sjeverozapadu uz manji porast naoblake. No, slabljenjem vjetra u jutarnjim satima mjestimice je moguća magla, osobito po kotlinama, ali i ponegdje na sjevernom Jadranu. Jutro za koji stupanj manje hladno, ali i dalje uz mraz.

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj u početku još promjenjiva naoblaka, a zatim sve češća i dulja sunčana razdoblja. Vjetar tek slab jugozapadni, a temperatura slična ili malo viša, oko 10 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na istoku naoblačenje, ali bez oborina, a bit će i malo sunca. Puhat će slab do rijetko gdje umjeren jugozapadnjak, a bit će i ugodnije uz 9-10 °C.

U Dalmaciji prolazno nešto više oblaka, ali će na moru ostati dojam sunčanog vremena. Vjetar slab, a temperatura između 11 i 13 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjevernom Jadranu malo više oblaka nego jučer, ali bit će to opet veći dio poslijepodneva pretežno sunčano, a naoblaka će porasti tek krajem dana. Ponegdje će puhati slab do umjeren jugozapadni vjetar, a temperatura bez promjene, malo će porasti u gorju.

IDUĆIH DANA NA KOPNU

Od četvrtka u unutrašnjosti oblačnije i nestabilnije, mjestimice uz oborine, ali samo u malim količinama. U gorju će to uglavnom biti u obliku snijega, a u nizinama susnježica ili kiša. Oborine nešto izglednije u četvrtak, subotu i ponedjeljak. Za vikend toplije, ali idući tjedan čini se stiže novo zahladnjenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IDUĆIH DANA NA MORU

Na Jadranu u četvrtak promjenjivije, ali uglavnom samo u Dalmaciji uz koju kap kiše. Zatim sunčanije uz novu epizodu bure i tramontane, izraženije u subotu na jugu. Temperatura slična, tek jutra malo manje hladna.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo