spavali tri i pol mjeseca / RTL u posjeti onih koji ne znaju da je u Ukrajini počeo rat, koje ne zamara pandemija. Probudili se medvjedi u kuterevskom utočištu

Najstariji je Zdravi Gor s 48 godina, a sada teži 200 kilograma

14.3.2022.
7:45
VOYO logo

Ima ih devet, žive u utočištu, a o njima brinu volonteri iz cijeloga svijeta. Stari su od 3 do 48 godina, a sve što se događalo posljednjih mjeseci oni su jednostavno prespavali.

Procvjetao je dren u kuterevskom utočištu za medvjede. Trojcu iz obora to je znak da je zimskom mirovanju došao kraj. Uživaju na suncu, a najgladniji čeprka korijenje i travu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Svakako je preporuka, malo je put možda zahtjevniji s malom djecom doći do ovdje, ali sigurno se isplati“, kazao je Neven Marić iz Zagreba.

Nisu opasni, samo gladni jer tri i pol zimska mjeseca nisu jeli. Izgubili su trećinu kilaže. Probleme će riješiti posjetitelji koji do njih voze poslastice. Medvjedi miruju, ali glasovi privlače njihovu pažnju. Čim čuju šuškanje znaju da su tu i volonteri iz desetak zemalja i samo ih oni smiju hraniti.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
pojava zvijeri /

Na Marjanu su svoj dom pronašle najmanje dvije lisice: 'Ne znamo odakle su došle, no nisu agresivne'

Image
pojava zvijeri /

Na Marjanu su svoj dom pronašle najmanje dvije lisice: 'Ne znamo odakle su došle, no nisu agresivne'

U trenu ustaju, a serviran zdravi meni velik je mamac. Obožavaju orahe, bademe i lješnjake.

„Ali i kruh, puno zelenila, salatu, drugo povrće i voće, jabuka“, poručila je Lara Linder, volonterka iz Njemačke.

Najstariji je Zdravi Gor s 48 godina, a sada teži 200 kilograma. Najmlađi ima 3 godine i dvostruko je lakši. Siroče je kao i ostali pa mu je utočište jedina šansa za preživljavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ovo hranjenje i ovako blizu ovakvih prekrasnih životinja biti, stvarno neopisivo, svaka čast utočištu“, rekao je Alen Švenda.

U kojemu je jedan obor spreman za medvjede iz Ukrajine, dvojac iz utočišta kraj Kijeva. Dok je transfer pripremljen, ratni obruč oko grada je stegnut. Igrom sudbine u Kuterevu bi o njima brinuo volonter iz Rusije.

„Nemamo više niti potvrđene informacije da su oni pošli k nama, nit da su izašli iz grada“, kazao je Ivan Crnković Pavenka, voditelj Utočišta za medvjede Kuterevo.

Ali, kažu ovdje, ponuda i dalje stoji. Uz lokalno društvo uspavanih ljepotana ima mjesta i za prijatelje iz Ukrajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo