VREMENSKA PROGNOZA / Prognoza Doriana Ribarića: Miholjsko ljeto nismo imali, a kraj rujna bit će pravi jesenski

Rujan privodimo kraju povoljnijim i pravim jesenskim vremenom

29.9.2020.
7:00
VOYO logo

U novi tjedan smo ušli vrlo kišovitim i vjetrovitim vremenom, no situacija se već tijekom ponedjeljka smirila, a bit će i još mirnije odmicanjem ciklonalnog vrtloga dalje na istok kontinenta.

Tlak će porasti, najaviti stabilnije prilike, no još će danas biti nešto zaostale vlage u atmosferi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UTORAK

U takvim okolnostima utorak prijepodne još pretežno oblačno na kopnu i u Dalmaciji, a na jugu još mjestimice može biti malo kiše ili pokojeg pljuska, kao i vrlo rijetko i kratko u središnjoj Hrvatskoj. Drugdje uglavnom suho, a na sjevernom Jadranu već i pretežno vedro. Puhat će slab do umjeren, većinom sjeverozapadni vjetar, uz obalu ponegdje bura. Najniže temperature na kopnu između 6 i 11 °C, a moru koji više od toga, na jugu do najviše 15 °C. 

Poslijepodne u središnjim i sjeverozapadnim predjelima kreće razvedravanje sa zapada. Dakle, pretežno sunčano, a tek će ponegdje biti slabog do rijetko umjerenog sjeverozapadnjaka. Temperatura oko 18 °C, znači svježe, na suncu i ugodno.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na istoku razvedravanje kreće nešto kasnije, a oblaci će se najdulje zadržavati u Podunavlju. No, biće vjetrovitije pa i osjetno svježije nego jučer uz većinom umjeren, ponegdje i jak sjeverozapadni vjetar.  

Poslijepodne će se naoblaka smanjivati i raskidati i u Dalmaciji, osobito u sjevernijim područjima, dok još na jugu postoji sasvim mala mogućnost za koju kap kiše. Puhat će i ovdje umjeren sjeverozapadnjak, na udare, osobito prema otvorenome moru, ponegdje i jak. No, temperatura stupanj do dva više nego jučer.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjevernom Jadranu najviše sunca, ponegdje čak i vedrine, a vrlo malo oblaka biće i u okolnom gorju. Bura i sjeverozapadnjak većinom slabi, a biće i napokon malo toplije i ugodnije. 

IDUĆIH DANA NA KOPNU

Sredina tjedna na kopnu sunčanija i stabilnija, no još uz dosta hladna jutra, osobito u gorju gdje bi moglo po livadama biti mraza, a po kotlinama i uz rijeke magle. Danju postupno toplije, preko 20 °C, no od petka nam s južinom opet stiže sve više oblaka i povremene kiše, češće ipak samo u gorju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IDUĆIH DANA NA MORU

I na moru u srijedu napokon predah od kiše, ali ne dugotrajan. Već potkraj četvrtka će se oblačiti na sjevernom Jadranu, jačat će jugo, koje će čini se za vikend opet stvarati prilične nevolje, naravno uz dosta kiše, u Istri, na Kvarneru te na krajnjem jugu zemlje nerijetko i obilne.

Izostalo nam je Miholjsko ljeto, ali rujan ipak privodimo kraju povoljnijim i pravim jesenskim vremenom. Nadajmo se dovoljno za napuniti baterije pred nove ciklone i fronte u listopadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo