PROMJENJIVO VRIJEME / Očekuje nas ponovni rast temperature, ali prijeti nam 'prljava kiša' i jak vjetar

Južina je jučer naglo stigla uz zamjetan porast temperature, a danas će biti još izraženija i neugodnija. Nalazimo se u toplom sektoru prostrane i duboke ciklone koja se spušta sa sjeverozapada kontinenta prema Sredozemlju, a u izraženom južnom strujanju pristiže nam topliji i vlagom sve bogatiji zrak, a sve je više i saharske prašine

20.10.2023.
7:10
VOYO logo

Kiša koja padne bit će "prljava", no današnja upozorenja ne odnose se na kišu, već na jak vjetar.

Naime, olujnih udara preko 70 km/h može biti i u nizinama unutrašnjosti, a poslijepodne mjestimice orkanskih, preko 100 km/h duž Jadrana. Na moru uz pad tlaka i valovito more moguće je plavljenje brojnih riva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ujutro i prijepodne promjenjivo, vjetrovito, ali i toplije. U većini krajeva uglavnom suho, a malo oborina u početku još uglavnom samo na širem riječkom i dubrovačkom području. Prijepodne čak nešto više sunčanih razdoblja. Jugozapadnjak na kopnu umjeren, na udare jak, a na moru već ponegdje olujno jugo.

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj djelomice sunčano, suho, u zavjetrini čak i vrlo toplo uz 27 °C, lokalno čak 28 °C. No, jugozapadnjak će još malo pojačati, i u nizinama jak, a u gorju na udare olujan. Naoblačenje i kiša stižu tek kasno navečer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na istoku čak i pretežno sunčano, a uz jak južni vjetar živa u termometru mogla biti ići sve do 28-29 °C.

U Dalmaciji djelomice sunčano po sada već jakom i olujnom jugu, a uz sve više oblaka na krajnjem jugu te u zaobalju može pasti koja kap kiše, kasno navečer i drugdje. Temperatura malo viša, oko 24-25 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjetrovito i na sjevernom Jadranu, sporadično uz malo kiše, uglavnom na širem riječkom području. No, krajem dana sve oblačnije i tmurnije uz sve češću kišu, a zatim i izraženije pljuskove praćene grmljavinom, srećom, južina će tada malo oslabjeti.

IDUĆIH DANA NA KOPNU

Jače naoblačenje s kišom u noći na subotu zahvaća sve kopnene krajeve, ali će se glavnina oborina ispadati u prvome dijelu dana. Slijedi par sunčanijih i manje toplih dana, ujutro ponegdje s maglom. Od utorka opet južina, a sredinom tjedna i nova kiša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IDUĆIH DANA NA MORU

Promjenjivije i nestabilnije na Jadranu, gotovo svakodnevno uz barem malo kiše. No, veće se količine očekuju u subotu uz još uvijek jako jugo i oštro, moguće su i nevere, osobito u Dalmaciji. Smirivanje u prvom dijelu nedjelje pa će biti i duljih suhih razdoblja za obaviti neke radove na otvorenome. Novo pogoršanje, čini se, stiže potkraj utorka.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo