Svećenik će za homofobiju odgovarati pred sudom?

Slučaj županjskog svećenika kojeg je dječja pravobraniteljica prijavila zbog homofobije svoj bi rasplet mogao dobiti na sudu.

13.5.2012.
17:41
VOYO logo

U Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji ni u nedjelju se tako nije moglo saznati hoće li svećenik iz Županje snositi kakve sankcije zato što je dječaka na vjeronauku navodno nazvao curicom i rekao mu da će kad naraste biti bolestan i homoseksualac. Da takav necivilizacijski govor traži i zaslužuje svaku osudu, za zastupnika i umirovljenog svećenika Ivana Grubišića nije upitno.

'To je zloupotreba oltara'

"Takav govor apsolutno je suprotan standardima civilizacijskog društva, standardima evanđelja i Crkve. To je zloupotreba oltara i vrijeđanje maloljetnog dječaka koji za svoje čine i ponašanja prvenstveno odgovara svojim roditeljima, a nikakvim institucijama", kaže Grubišić. Hoće li župnika sustići ukor biskupa, ostaje vidjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjakinja za komunikaciju Mirela Španjol Marković ne dvoji da se radi o govoru mržnje i prezira upućenom djetetu, koje se u toj dobi nije spremno obraniti. Problem je kaže što u Hrvatskoj ne postoji odgovornost za javno izgovorenu riječ, pri tom ne ulazeći u poznati stav Crkve o homoseksualnosti.

"Ono što je najgore u svemu je iskorištavanje ili zloupotreba položaja svećenika u tom trenutku. Drugi problem je što je izbor riječi vulgaran i dovodi u pitanje odgojne metode koje Crkva koristi da bi promovirala neke svoje vrijednosti", rekla je Španjol Marković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poruke s težim posljedicama za dječaka

Ne ulazeći u konkretan slučaj, dječja psihologinja Gordana Buljan Flander upozorava da takve poruke osoba od autoriteta mogu ostaviti teže posljedice nego one upućene od vršnjaka.

"U djetetu mogu izazvati osjećaje krivnje, manje vrijednosti i zapravo se dijete može pitati što s njim u redu. Zato je jako važno da se u toj osjetljivoj dobi s djecom ponašamo na način da ih prihvaćamo kao osobe. Ne zbog toga kako izgledaju i ne zbog toga što jesu ili nisu učinili nego upravo zbog toga što oni jesu takvi kakvi jesu", rekla je Buljan Flander.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svako čuđenje nad posljednjim slučajem, pada u vodu sjetimo li se da je prva i zasad jedina presuda zbog homofobije izrečena u studenom prošle godine. Tada je 34-godišnjak iz splitskog zaleđa zbog pozivanja na linč sudionika Gay pridea osuđen uvjetno na godinu dana zatvora, uz rok kušnje od tri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo