PROCURIO BEROŠEV PLAN / Država preuzima lokalne bolnice, oporba reagirala: 'Je li ovo prvi korak prema privatizaciji specijalnih bolnica i Zavoda za javno zdravstvo?'

Image
Foto: Davorin Visnjic/Pixsell
20.10.2021.
17:28
Davorin Visnjic/Pixsell
VOYO logo

SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić objavio je nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, napisavši kako "HDZ želi oteti zagorske bolnice".

U Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti HDZ-ova ekipa želi doslovce “potezom olovke” oteti Županiji njezinu imovinu i osnivačka prava za: Opću bolnicu Zabok, Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju u Stubičkim Toplicama, kao i Zavod za hitnu medicinu i Zavod za javno zdravstvo. Stanovnici županije i KZŽ ulagali su vlastita sredstva u naše zdravstvene ustanove, da bi ih na kraju HDZ-ova vlada otela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagorke i Zagorci su ponosni, marljivi ljudi, okrenuti budućnosti i prosperitetu Zagorja, a ovo je nedopustivo i kaubojski.

Da li je to prvi korak prema privatizaciji Specijalnih bolnica i Zavoda za javno zdravstvo", pita se Dončić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'TO JE STAJALO ŽIVOTA NEKOLIKO TISUĆA LJUDI' /

Šprajc očitao bukvicu Berošu zbog Lauca: 'Šteta što ministru moramo pokvariti ovako glupu izliku za tako smrtno ozbiljnu stvar'

Image
'TO JE STAJALO ŽIVOTA NEKOLIKO TISUĆA LJUDI' /

Šprajc očitao bukvicu Berošu zbog Lauca: 'Šteta što ministru moramo pokvariti ovako glupu izliku za tako smrtno ozbiljnu stvar'

Kolar: Država preuzima prava nad ustanovama u koje je županija uložila stotine milijuna kuna

Na sastanku izaslanstva Primorsko-goranske županije sa Zlatkom Komadinom na čelu domaćin - župan Željko Kolar rekao je u srijedu u Krapini da izmjenom Zakona o zdravstvenoj zaštiti država preuzima osnivačka prava nad zdravstvenim ustanovama u koje je županija uložila stotine milijuna kuna.

U krapinskom Poslovno-tehnološkom inkubatoru izaslanstva dviju županija razgovarala su o suradnji u poduzetništvu, ruralnom razvoju, poljoprivredi, školstvu i zdravstvenom turizmu te o temama koje se odnose na te županije i kvalitetu života građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobra suradnja Krapinsko-zagorske i Primorsko-goranske županije traje godinama, a sudionici sastanka su se dogovorili o mnogim projektima radi nastavka i jačanja suradnje. Posebno je istaknut zajednički nastup na trećim tržištima, a Kolar je rekao kako će se zahvaljujući dogovorenoj suradnji dvije županije nadopunjavati, što je primjer dobre prakse.

Jedan od gorućih problema, složili su se župani, jest izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti i predviđena centralizacija zdravstvenog sustava. Kolar je rekao kako to znači da bi država preuzela osnivačka prava nad zdravstvenim ustanovama u koje je županija uložila više od stotinu milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Je li ovo privatizacija specijalnih bolnica?'

„Stoji li iza ovoga grubog centraliziranja zdravstva u Republici Hrvatskoj možda privatizacija specijalnih bolnica?” upitao se Kolar.

Komadina je rekao kako je u pozadini možda prodaja lječilišta, a Vlada, koja, kako je istaknuo, ne zna upravljati državnim sustavom, neće znati upravljati ni županijskim sustavom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Od zapuštenih institucija stvorili smo respektabilne specijalne bolnice i sve druge institucije. Krapinsko-zagorska sa svojim toplicama i Primorsko-goranska županija sa svojim terapijama izmjenjuju se u kvaliteti i dobivanju državnih nagrada u turizmu i u zdravstvu”, rekao je Komadina.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo