netransparentno trošenje / Zuber prijavio Udrugu Hrabro dijete: 'Samo želimo znati kud je nestao novac za pokojnu Noru, to je najmanje što možemo'

Zuber tvrdi kako je novac prikupljen za liječenje Nore Šitum trošen netransparentno i zanima ga odgovor na pitanje gdje, kako i u koju svrhu je trošen

22.3.2018.
14:19
VOYO logo

Dva dana nakon smrti Nore Šitum, djevojčice koja je izgubila borbu protiv teške bolesti leukemije, poznati novinar i režiser dokumentarnih filmova Robert Zuber danas je podnio kaznenu prijavu protiv Udruge Hrabro dijete zbog sumnji u kriminal. 

Za one koji ne znaju, Udruga Hrabro dijete 2013. godine je javno prikupljala novac za liječenje malene Nore Šitum, a hrvatski građani pokazali su veliko srce prikupivši u manje od tjedan dana gotovo milijun dolara za liječenje oboljele djevojčice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, nakon smrti malene Nore, preostali prikupljeni novac nije ostao u posjedu njezinih roditelja Đane Atanasovske i Ivice Šituma, iako su oni željeli osnovati zakladu s imenom svog pokojnog djeteta koja bi skupljala novac za ostalu djecu oboljelu od leukemije, upravo po uzoru na Zakladu Ane Rukavine. Sudskim procesom odlučeno je kako preostali novac, otprilike 4 i pol milijuna kuna, ostaje Udruzi Hrabro dijete, a roditeljima preminule Nore ostali su tek dugovi sudskih troškova u iznosu od 400.000 kuna. 

Od novca više nije ostalo ništa, a Zuber tvrdi kako je trošen netransparentno i zanima ga odgovor na pitanje gdje, kako i u koju svrhu je trošen. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Posljednjih nekoliko mjeseci smo temeljem dokaznog materijala koji je prikupila autorska ekipa 'Život od milijun dolara' došli do sumnje da se dogodila netransparentna situacija s preostalim novcem prikupljenim za Noru Šitum. Smatrali smo obzirom da smo napravili i film o tome u kojem ima dokaza, da će državne institucije pokrenuti neki proces. Nažalost, do toga nije došlo, a nisu reagirale ni na sve dokaze koje smo prikupili nakon snimljenog filma", započeo je svoju priču Zuber. 

"Kako nije bilo reakcije, odlučili smo sami izvesti sudsko vještačenje, sve smo dokaze skupili na jedno mjesto, mnogo nam je pomogla sudska vještakinja Ivana Živković Abraham. I ona nam je potvrdila da postoji opravdana sumnja za kazneno postupanje. Smatram da kao privatna osoba, sa saznanjem koje imam, snosim odgovornost poduzeti nešto i predam to DORH-u."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zuber naglašava da se ne osjeća kompetentnim da sudi o svemu, već samo da želi da se netko pozabavi time. 

"Ja sam možda i subjektivan u cijeloj priči, ali baš zato želim da DORH poduzme konkretne korake i donese konačni sud. Glavno je pitanje kako se novac trošio, a opravdana sumnja nam govori da nije trošen transparentno."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zuber dodaje kako je neopravdana sumnja pala na roditelje Šitum.

"U javnosti se počinje sumnjati na roditelje, pita se zašto oni traže novac, jesu li ga oni potrošili, sve je to otišlo malo predaleko zbog inertnosti državnih institucija. Taj novac nikad nije ni bio u posjedu roditelja. Prema izjavama predsjednika Hrabro dijete, on je nakon presude Vrhovnog suda ustvrdio kako novca više - nema. A nas samo zanima gdje je nestao, i mislim da je to najmanje što možemo učiniti da očistimo ime pokojne Nore i osvijetlimo obraz njihovih roditelja", zaključio je Zuber.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo