Žrtvama silovanja 100.000 kuna jednokratno i 2.500 kuna mjesečno?

U saborsku proceduru do 30. ožujka morao bi stići konačni prijedlog Zakona o žrtvama seksualnog nasilja u Domovinskom ratu.

19.3.2015.
13:09
VOYO logo

Nakon prvog čitanja u Hrvatskom saboru prihvaćeni su određeni prijedlozi i kritike predstavnika žrtava seksualnog nasilja i saborskih zastupnika, poput onoga da će žrtve odmah dobiti jednokratnu naknadu, umjesto da se čeka poseban zakon o fondaciji za isplatu reparacije, kako se prvotno predlagalo. O mjesečnom iznosu ministar branitelja Predrag Matić se nije izjasnio, objasnivši da će to ovisiti o stanju u proračunu, dok se u konačnom prijedlogu Zakona, u članku 23., govori o pravu na novčanu naknadu u jednokratnom iznosu od 100.000 kuna.

"I jednokratna i mjesečna naknada za žrtve silovanja u ratu od prvog trenutka je naš zahtjev. Nismo mogli prihvatiti jednokratno obeštećenje i završenu priču", komentirala je Marija Slišković, predsjednica Udruge žene u Domovinskom ratu za Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlog je da mjesečna naknada bude 2.500 kuna, po uzoru na 100-postotne civilne žrtve druge kategorije s obzirom na uvjete kada država nema novca i kada se ne zna točan broj žrtava.

Koliko je u Hrvatskoj žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu, a koje bi bile obuhvaćene budućim zakonom, sporno je pitanje. Ministarstvo branitelja, spominje brojku između dvije i tri tisuće. Slišković kaže da se prije izrade zakona morao predvidjeti neki broj, ali i da točnih podataka nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"O tome govorimo već tri godine. Važno je za žrtvu da dobije svoja prava, i važno je za Hrvatsku da evidentira dimenziju počinjenih ratnih zločina”, kaže.

Slišković navodi i da je Udruga žene u Domovinskom ratu preko saborskog Odbora za veterane zatražila da im se omogući uvid u podatke DORH-a o prijavljenim silovanjima u Domovinskom ratu, da se od Ministarstva pravosuđa dostavi broj presuda, da se uđe u policijske arhive i pregledaju iskazi koje su žene ili muškarci davali nakon izlaska iz logora, no podatke, kaže, nisu dobili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To nitko nikad nije istražio. O toj brojci od dvije do tri tisuće žrtava teško je govoriti 20 godina kasnije. Koliko je samo osoba preminulo, koliko će se njih javiti nakon toliko vremena, ne može se procijeniti", kaže Slišković za Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo