VAKULA OBJAVIO DUGOROČNU PROGNOZU ZA JESEN I ZIMU: / Evo kada završava razdoblje iznadprosječno toplog vremena

Image
Foto: Pixsell, Thinkstock

Neko vrijeme uživali smo u ugodnim jesenskim temperaturama i suhom vremenu, no period stabilnog i iznadprosječnog toplog vremena uskoro završava, prognozira meteorolog Zoran Vakula.

19.10.2017.
10:46
Pixsell, Thinkstock
VOYO logo

Većina krajeva ponovno će biti pogođena kišom, uglavnom kratkotrajnom, no temperature će se sniziti na vrijednosti bliže prosječnima za posljednje dane listopad, a ponegdje i na niže od njih.

Vakula je objavio i svoja dugoročna predviđanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Listopad

Do nedjelje uglavnom neće biti oborina, a temperatura će također biti iznadprosječna. Ostvare li se prognoze do kraja tjedna, a za to postoji velika vjerojatnost, u Maksimiru će ovo biti prvi niz u povijesti mjerenja od 10 dana, od 12. do 21. listopada, s najvišom temperaturom zraka - minimalno 20 stupnjeva Celzijevih.

Ovakvo suho i toplo razdoblje u kakvom smo uživali od 12. listopada više se neće ponoviti, objavio je Vakula na stranici HRT-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijedi promjena - kiša, bura, zahladnjenje, u gorju i snijeg

Završava djelovanje anticiklone u našem dijelu Europe te uskoro dolazi do promejne vremena s oborinama i zahladnjenjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Tijekom nedjelje, u većini krajeva vjerojatno tek kasno poslijepodne te osobito navečer i u noći na ponedjeljak kiše će biti gotovo posvuda, često i u obliku pljuskova, gdjegod i obilnijih, praćenih munjama i gromovima. Zapuhat će sjeverni i sjeveroistočni vjetar, u unutrašnjosti kratkotrajno i jak, a i temperatura će se naglo sniziti pa će u gorju biti moguć i snijeg', najavio je Vakula.

Na Jadranu će već u nedjelju navečer, na sjevernom dijelu, zapuhati jači vjetar. U ponedjeljak se očekuje jaka bura, ponegdje i olujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studeni

Prema trenutnim izračunima, srednja će mjesečna temperatura navjerojatnije biti oko prosječne za studeni ili nešto viša, prognozira Vakula. Ponovno je povećana vjerojatnost viška oborine u odnosu na srednje mjesečne vrijednosti.

Prosinac, zima

'Najnoviji mnogobrojni izračuni različitih modela za dugoročno prognoziranje upućuju na pripremu dodatnih energenata za grijanje, zamjenu ljetnih u zimske gume te druge aktivnosti uobičajene prije zimske sezone, budući da je povećana vjerojatnost i za temperaturu zraka oko prosječne prosinačke, u mnogim mjestima čak i malo niže od nje, a i za povremeni snijeg', najavio je Vakula u dugoročnoj prognozi, koja je ipak, očekivano, podložna promjenama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo