Karamarku ovo neće dobro 'sjesti'

23.12.2012.
19:19
VOYO logo

Zoran Milanović godinu na vlasti završava s podijeljenim osjećajima kod građana. Crobarometar pokazuje da u ovom trenutku o njemu pozitivno mišljenje ima 46 posto građana, njih 49 posto njim misli suprotno. Milanović je zvjezdani trenutak popularnosti imao je u siječnju kada ga je podupiralo 73 posto građana, ali to se mjesecima topilo i u rujnu je pao na 44 posto potpore što je bio njegov najlošiji rejting. Tomislav Karamarko godinu na čelu HDZ-a završava s "mršavih" 20 posto potpore kod građana, a njih 70 posto misli loše o šefu oporbe. Karamarko je stranku preuzeo s potporom od 24 posto u svibnju, blago mu je porasla potpora u lipnju na 30 posto, no od tada praktički pada te će godinu završiti s potporom od 20 posto ili najlošije od kada se mjeri njegova popularnost.

Vole li HDZ-ovci premijera?

Milanović može biti zadovoljan činjenicom da je neprikosnoveni lider među svojim biračima te da uživa potporu njih 83 posto, a zanimljivo je i da 26 posto HDZ-ovih birača ima pozitivno mišljenje o premijeru. S druge strane, Karamarko mora raditi na jačanju liderske pozicije unutar svog biračkog tijela. Naime podržava ga samo 54 posto njegovih birača. A tek 8 posto SDP-ovih birača ima pozitivan dojam o šefu HDZ-a. Iako Milanović često napada lidera laburista Dragutina Lesara za populizam, 60 posto birača Laburista ima pozitivan dojam o premijeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik i dalje najpopularniji

Predsjednik Ivo Josipović godinu završava kako ju je i počeo - s preko 80 posto potpore točnije 84. Značajno je povećao popularnost u zadnjih mjesec dana. Zanimljivo potporu mu je značajno porasla kod birača HDZ-a i njih 80 posto ima pozitivan dojam o predsjedniku. Godinu može završiti spokojno jer je na ljevici neprikosnoveni lider s potporom 93 posto SDP-ovaca i 92 posto Laburista.

Top lista političara

Osim predsjednika koji je prvi na listi popularnosti, drugi je Dragutin Lesar s potporom od 57 posto, potom slijedi Ivan Grubišić s potporom od 56 posto. Josip Leko novi predsjednik Sabor odmah je odletio u vrh i na četvrtom je mjestu s potporom od 54 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom slijedi premijer Milanović, a iz njega je Ruža Tomašić s 38 posto potpore. Ivan Jakovčić uživa potporu 28 posto ispitanika, a istu potporu ima i Silvano Hrelja.

Pada podrška SDP-u i HDZ-u

I SDP na vlasti i HDZ u oporbi kao velike stranke godinu završavaju blagim padom. SDP ima podršku 26,6 posto ispitanika, a HDZ njih 19 posto. SDP je to jedan od tri najlošija rezultata, a ovaj mjesec su prvi put pali nakon nekoliko mjeseci blagog rasta. HDZ pak s 19 posto ima jedan od najlošijih rezultata godine. Tomislav Karamarko ima razlog za brigu jer godinu završava s istim rejtingom koji je stranka imala u svibnju kad ju je preuzeo. Laburisti su stabilno treći s potporom od 9,9 posto. I tako već četiri mjeseca. HSS godinu završava s podrškom od 4,1 posto, a HSU s 3,5 posto. Ivan Grubišić ima potporu od 3,4 posto ispitanika, a HNS 2,7 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo