Geografija Europe / Znate li koji je najveći grad u Europi?

Image
Foto: PIXSELL

Zanima vas geografija Europe i pitate se koji je najveći grad ovog kontinenta? Odgovor donosimo u nastavku.

11.5.2018.
10:55
PIXSELL
VOYO logo

Iako se Rusija zahvaljujući svom specifičnom položaju i veličini često gleda i kao dio Azije, upravo je njezin glavni grad najveći u Europi.

Moskva, osim što očarava svojom veličinom, ujedno je i najmnogoljudniji grad cijele Europe budući da ga nastanjuje skoro 15 milijuna stanovnika!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada govorimo o najvećem gradu u Europi malo tko ne poznaje njegova glavna obilježja.

Naime, radi se o samom srcu Rusije poznatom po znamenitostima kao što su Crveni trg, moskovski Kremlj i najljepši sustav metroa na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sljedeći najveći grad u Europi je Istanbul s tek 500 000 stanovnika manje od Moskve, dok se na treće mjesto po veličini smjestila britanska metropola. Ipak, nesumnjivo je da Moskva očarava svojom veličinom. Ovaj je najveći grad u Europi političko, ekonomsko, kulturno pa i financijsko središte Rusije, ali ujedno i jedno od najvećih svjetskih središta.

Zanimljivo je da je najveći grad u Europi predstavljao prijestolnicu velikom broju država počevši od Velike kneževine Moskve preko Ruskog Carstva sve do Sovjetskog Saveza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao što smo ranije naveli, neke su znamenitosti ipak ono što čini grad toliko planetarno popularnom destinacijom. Naime, Moskovski kremlj je poznata tvrđava koja ujedno predstavlja i rezidenciju ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Nadalje, sjedišta ruskog parlamenta (Duma i Savjet Federacije) nalaze se upravo u Moskvi, najvećem gradu u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je dodati da se u ovom gradu nalaze čak četiri međunarodna aerodroma, ispod grada prolazi metro, dok gradom postoji čak devet željezničkih terminala. Osim toga, grad ima rekordan broj milijardera - njih čak 79, kako objavljuje Forbes.

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo