ZNANSTVENIK USPIO POVEZATI KLIMATSKE PROMJENE I COVID-19: / Otkrio je što znatno utječe na razvoj teškog oblika bolesti

Image
Foto: Profimedia

'Unatoč mjerama 'lockdowna' koje se u većini zemalja svijeta primjenjuju u razdoblju od 2 do 3 mjeseca, osim smanjenih emisija iz cestovnog prometa za 60-70 posto ili iz zrakoplovstva za 90-95 posto

18.6.2020.
22:54
Profimedia
VOYO logo

Voditelj Copernicus službe za nadzor atmosfere (CAMS), francuski znanstvenik Vincent-Henri Peuch objasnio je u razgovoru za Novi list koja je veza između novog koronavirusa i klimatskih promjena.

"Glavna veza između krize COVID-19 i klimatskih promjena su emisije stakleničkih plinova i posebno CO2. Unatoč mjerama 'lockdowna' koje se u većini zemalja svijeta primjenjuju u razdoblju od 2 do 3 mjeseca, osim smanjenih emisija iz cestovnog prometa za 60-70 posto ili iz zrakoplovstva za 90-95 posto, nema većih smanjenja koja se mogu vidjeti na atmosferske koncentracije CO2", kaže Peuch.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BEROŠ KOMENTIRAO NOVE SLUČAJEVE KORONAVIRUSA: /

'To nije neočekivano, ali pokazuje nam jednu stvar. Imamo spremne mjere'

Image
BEROŠ KOMENTIRAO NOVE SLUČAJEVE KORONAVIRUSA: /

'To nije neočekivano, ali pokazuje nam jednu stvar. Imamo spremne mjere'

Koncentracija CO2 će se i dalje povećavati

Dodaje kako je to zato što CO2 ima dug vijek trajanja i nakuplja se u atmosferi. "Ono što se događa s mjerama povezanim s COVID-19 jest da su 'svježe' emisije CO2 tijekom tog razdoblja niže nego što bi bile u uobičajenim okolnostima. Global Carbon Project procjenjuje da će emisija CO2 za 2020. biti manja za 4 do 7 posto u odnosu na 2019. godinu, ali još uvijek vrlo velika.

To znači da će se koncentracije CO2 u atmosferi i dalje povećavati. Za suzbijanje koncentracije CO2 u atmosferi i smanjenje utjecaja na klimu u cilju usporavanja njezinih promjena, smanjenje emisija treba biti dugoročno, a ne samo privremeno", objasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Onečišćenje utječe na težinu bolesti

Neke teorije sugeriraju da je zagađenje, posebno ono prisutno u Wuhanu, povezano s Covid-19, no Peuch tvrdi da se ne može reći da je onečišćenje zraka pridonijelo njegovu stvaranju. "Bolest uzrokuje virus, nazvan SAR-CoV-2. Istražuje se je li onečišćenje zraka faktor koji utječe na prenošenje i težinu bolesti."

Međutim, upozorava, velika je vjerojatnost da dugoročno izlaganje onečišćenom zraku ljude čini osjetljivijima na razvoj teškog oblika bolesti i eventualne smrti ako dođu u kontakt s virusom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Učinak kratkotrajne izloženosti onečišćenju zraka (nekoliko dana prije nego što se zaraze virusom) se raspravlja, ali smatra se da bi to moglo negativno utjecati na funkciju imunološkog odgovora. Konačno, otvoreno je pitanje mogu li sitne čestice u zraku služiti kao vektor virusa i produljiti vrijeme njegova boravka u zraku (ovisno o temperaturi, vlažnosti). Ako taj proces ipak postoji, vjerojatno bi bio manje važan od izravnog prijenosa kontaktom ili izravnim kapljicama", kaže Peuch za Novi list.

Sve o koronavirusu u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo