VELIKI NAPREDAK / Znanstvenici pretvorili ugljični dioksid u održivi beton

Image
Foto: newsbar

Znanstvenici s UCLA-ja pokušavaju od ugljikovog dioksida stvoriti koristan materijal kako bi smanjili emisiju stakleničkih plinova i tako efektivno utjecali na klimatološke promjene

15.3.2016.
18:04
newsbar
VOYO logo

Teško je zamisliti svijet bez betona, ipak je u posljednjih 200 godina praktički bio temelj velikog dijela našeg planeta. No proizvodnja cementa, koji pomiješan s vodom čiji vezujuće sredstvo u betonu, jedna je od najvećih krivaca za emisiju stakleničkih plinova. Točnije, otprilike pet posto tih plinova na planeti dolazi iz betona. Ipak, najveći izvor štetnih stakleničkih su dimni plinovi iz elektrana diljem svijeta.

Skupina znanstvenika s UCLA-ja radila je na jedinstvenom rješenju koje mi moglo eliminirati ove izvore stakleničkih plinova. Njihov plan se sastoji od kreiranja procesa zatvorene petlje koji počinje hvatanjem ugljika iz dimnjaka elektrana i njegovim pretvaranjem u novi materijal zvan CO2NCRETE koji bi se izrađivao korištenjem 3D printera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ova tehnologija uzima nešto na što smo dosad gledali kao smetnju – ugljikov dioksid iz dimnjaka – i pretvara ga u nešto vrijedno“, rekao je J.R. DeShazo, profesor javne politike na UCLA-ju i direktor centra za inovacije. Projektu se priključio jer bi on mogao utjecati na klimatske promjene, što je jedan od najvećih izazova našeg društva.

„Pristup kojeg predlažemo gleda na ugljični dioksid kao na resurs, resurs kojeg možemo iznova upotrebljavati. Dok proizvodnja cementa rezultira emisijom ugljičnog dioksida, baš kao i proizvodnja ugljena ili prirodnog plina, ako možemo prenamijeniti CO2 da izradi građevinski materijal koji bi bio poput novoga cementa, to je prilika“, kazao je znanstvenik Gaurav Sant.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo