'ZNAM I JA NEKE SLUČAJEVE, ALI...' / Konačno otkriveno na što je predsjednica mislila s kontroverznom izjavom o istragama

Image

Predsjednica je, navodno, s kontroverznom izjavom kako "zna i ona neke slučajeve,

10.3.2017.
8:25
VOYO logo

"Ovo je slučaj koji pokazuje da bi se DORH trebao baviti istragama o onome što se događa danas, a ne neprestano se vraćati godinama i godinama u prošlost... Mislila sam na to da se i sad događaju neke stvari, evo i ja znam za neke slučajeve, ali ne bih se htjela miješati… Hvala i doviđenja”, komentirala je Kolinda Grabar Kitarović aferu Dnevnice i činjenicu da šef DORH-a stoji na press konferenciji sa šefom institucije koja je trenutačno pod DORH-ovom istragom.

Image
KOLINDA POKUŠALA OBJASNITI SVOJU IZJAVU PA SE JOŠ VIŠE ZAPETLJALA: /

'I ja znam za neke slučajeve... Koje? Ne bih se htjela miješati, doviđenja'

Image
KOLINDA POKUŠALA OBJASNITI SVOJU IZJAVU PA SE JOŠ VIŠE ZAPETLJALA: /

'I ja znam za neke slučajeve... Koje? Ne bih se htjela miješati, doviđenja'

Pritom su mnogi "skočili" kako je ona, baš kao i Plenković sa zajedničnikom presicom s Cvitanom, na granici ustavnosti te na koje to točno slučajeve predsjednica misli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako tvrde izvori Večernjeg lista, predsjednica ne krši Ustav "jer, njezina se saznanja temelje na nalazima Državne revizije koja se odnosi na rad ministarstava obrane i vanjskih poslova. Obrana i vanjski poslovi, pak, spadaju u ustavne ovlasti predsjednice. "

Zašto samo dvije otpužnice za MiG-ove

Njezine se primjedbe radi “neambicioznog” pristupa DORH-a, saznaje se, odnose na dvije istrage u MORH-u koje se tiču pada MiG-a 21 broj 121 koji se srušio u plamenu 5. kolovoza 2014., te “zaustavljanja” priče o kontroverznom remontu eskadrile MiG-ova u Ukrajini na podizanju (samo) dvije optužnice radi pogodovanja u vrijednosti od 10.000 eura, za posao koji je stajao oko 150 milijuna kuna. Što se prvog slučaja tiče, skepsa predsjednice počiva i na saznanjima stručnjaka da je u slučaju pada 121-ice ostao neokrznut cijeli zapovjedni lanac u MORH-u i državnom vrhu jer je zaključeno da je “zakazao hidraulički sustav, što je izazvalo lančanu reakciju na nekim drugim tehničkim elementima”, kako je to javnosti objasnio tadašnji predsjednik Ivo Josipović. Oba slučaja s MiG-ovima zbila su se u mandatu Josipovića i ministra Ante Kotromanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trošenje novca na neuseljive zgrade

Kritika predsjednice u sferi MVP-a odnosi se na neprocesuiranje akcije kupnje zgrade u Bruxellesu, koja, premda kupljena za 11,5 milijuna eura, i dalje stoji neuređena i neuseljena. Kupljena je u vrijeme mandata Vesne Pusić, a u njoj je trebalo raditi stotinjak diplomatskih i gospodarskih predstavnika RH pri EU-u. Pokazalo se da su potrebni dodatni radovi na zgradi jer prvo treba ukloniti azbest koji je u nju ugrađen, a procjenjivalo se da bi dodatni radovi mogli stajati 40-ak milijuna kuna. Problem nije riješen, a naše diplomatske misije troše oko 200.000 eura godišnje na najam drugih prostora. Istraga je navodno pokrenuta kada je tvrtka koja je izgubila posao vezan uz kupnju zgrade za RH podnijela prijavu DORH-u.

Problematična je, navodno, i kupnja pokućstva za veleposlanstvo u Washingtonu, što se događalo u mandatu veleposlanika Joška Para, koji je više puta bio na meti predsjednice, posljednji put kada nije nazočio njezinu posjetu SAD-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo