A PRAVA NEMAJU / Bilo kiša, bilo snijeg oni dostavljaju od pizze do pelena, ali sada im se reže zarada za trećinu. Znači li to skuplju dostavu?

Prema novom zakonu dostavljači više neće moći raditi koliko hoće jer se uvodi obvezna prijava na 40 sati tjedno, zbog čega im je mjesečna  zarada umanjena za trećinu, a bit će još skuplje

15.2.2023.
23:33
VOYO logo

Prema novom Zakonu dostavljači više neće moći raditi koliko hoće jer se uvodi obvezna prijava na 40 sati tjedno, zbog čega im je mjesečna zarada umanjena za trećinu. Oni vam nose pizzu i pelene, rade po kiši i snijegu, jure na biciklu po najvećoj gužvi ali ovih dana ne ide sve baš glatko jer Woltovci prosvjeduju. Traže veće naknade, traže mogućnost rada putem vlastitog obrta ili tvrtke ali i da se napravi crna lista tvrtki posrednika Problematičan im je i novi Zakon o radu koji na snagu stupa za 15 dana, a koji opet nije riješio probleme radnika digitalnih platformi. Prema novom zakonu dostavljači više neće moći raditi koliko hoće jer se uvodi obvezna prijava na 40 sati tjedno, zbog čega im je mjesečna  zarada umanjena za trećinu.

Za RTL Direkt se javio Silvijo Šimić koji se javio sa zagrebačkih ulica. Kaže da će im od 1. ožujka biti još gore, prenosi Danas.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naša zarada će se smanjiti za trećinu uz ova ostala prava koja ne postoje. Sad u ovom trenutku imamo situaciju da ovo što nam je najvažnije, a to je zarada, da ćemo je izgubit za trećinu nakon 1. ožujka", rekao je Silvio te dodao kako većina dostavljača ovaj posao radi dugo, i voli ovaj posao. "Ali uvjeti znaju nekad biti prilično problematični i zato se mi bunimo i tražimo neka svoja prava što od poslodavca, što nekakvu zakonsku zaštitu koja ne postoji sada", kazao je Šimić

Zakon uopće ne prepoznaje platformske radnike

Image
'ZARADA NAM JE MANJA' /

Dostavljači Wolta prosvjeduju u Zagrebu: Nisu zadovoljni uvjetima; U međuvremenu poskupjela dostava

Image
'ZARADA NAM JE MANJA' /

Dostavljači Wolta prosvjeduju u Zagrebu: Nisu zadovoljni uvjetima; U međuvremenu poskupjela dostava

Problem je što zakon i dalje ne prepoznaje platformske radnike. Na pitanje može li se to na neki način usporediti sa situacijom koja je bila svojedobno s Uberom kazao je da može.
"Može otprilike, ja osobno ne poznajem tu situaciju s Uberom, ali pošto je to isto platforma, praktički pravila vrijede za sve u tom sistemu, tako da je u ovom trenutku ista situacija kao što je bila s Uberom - još manje zaštite, a više financijskih obveza koje imaju dostavljači", kazao je gost Direkta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje hoće li poskupiti dostava rekao je: " Mislim da se za sada korisnici ne moraju brinuti, da neće poskupiti hrana, barem ne još. Ali to nije pitanje za mene, to je pitanje za našeg partnera Wolt kao i za sve druge platformske tvrtke. Tako da za sada o tome ne možemo, ali ne možemo vam ništa obećati, bar mi koji tražimo bolje financijske uvjete", zaključio je Silvio Šimić iz Wolta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo