ŽIVOTE IZGUBILI PRIJE 28 GODINA: / U Dubrovniku odana počast četrnaestorici poginulih hrvatskih branitelja

Image
Foto: Ilustracija/Grgo Jelavic/PIXSELL

Stradali branitelji bili su pripadnici HRM-a, djelatnog i pričuvnog sastava MUP-a te borbenih skupina iz splitske 4. brigade ZNG i njene 9. bojne HOS-a, kao i 3. omiške bojne 114.

12.11.2019.
22:40
Ilustracija/Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

U spomen na 14 hrvatskih branitelja koji su izgubili živote u obrani Dubrovnika 1991. godine u utorak je kod spomen obilježja u Komolcu i na Strinčijeri položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Počast su im odali suborci, članovi obitelji i udruga iz Domovinskog rata te predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Dubrovnika i Policijske uprave dubrovačko-neretvanske. Tri dana ranije počast je odana i kod spomen obilježja na Bosanci ponad Dubrovnika sedmorici poginulih hrvatskih branitelja, koji su izgubili živote u obrani tog dubrovačkog naselja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

06.12.2012., Dubrovnik - Prigodni program obiljezavanja Dana dubrovackih branitelja nastavljen je danas i u povijesnoj jezgri mimohodom Gradske glazbe Dubrovnik od stare gradske luke preko Straduna do crkve sv. Vlaha. U Gradskoj luci u 12 sati pusteni su vijenci u more u znak sjecanja na pomorce i branitelje stradale na moru. Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Stradali branitelji bili su pripadnici HRM-a, djelatnog i pričuvnog sastava MUP-a te borbenih skupina iz splitske 4. brigade ZNG i njene 9. bojne HOS-a, kao i 3. omiške bojne 114. brigade, koje su gli­serima Odreda naoružanih brodova (ONB) prevožene u opkoljeni Grad. Na 28. godišnjicu njihove herojske pogibije odavanje počasti organizirali su Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Dubrovnik i Policijska uprava Dubrovačko neretvanske županije. Dan 12. studenog 1991. godine jedan je od najtežih dana Domovinskog rata u obrani Dubrovnika, kad je poginulo dvanaest hrvatskih branitelja i troje civila.

Napad srbocrnogorskog agresora po zapovjedi komandanta 9. VPS admirala Miodraga Jokića počeo je u 6.20 otvaranjem žestoke vatre na tvrđavu Imperial na brdu Srđ ponad grada. Granate su padale po starom gradskom Portu, lukobranu Kaše, tvrđavama Lovrijenac i Sveti Ivan, Stradunu, gradskom zvoniku Sponzi, Prijekom. Na udaru su se našli svi dijelovi Dubrovnika, od Ploča, Pila, Gruža, Lapada i Montovjerne do Rijeke dubrovačke i Mokošice. Stradao je niz vjerskih objekata u središtu grada, turistički objekti na Babinom Kuku, kao i hoteli Excelsior, Argentina i Imperial, gorjela je i luka Gruž, a pogođena je i dubrovačka bolnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neprijatelj je na koncu, uz nanesene velike gubitke dubrovačkim braniteljima, uspio zauzeti strateške točke ponad grada - Bosanku, Strinčjeru, a premda su je od 12. do 15. studenog branitelji prisilno na dva dana napustili, tvrđava Imperial ipak nije okupirana i ostala je jedina neosvojena točka otpora agresoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo