STVARA SE PANIKA / Život u prvom redu do 'tempirane bombe': 'Imam unučicu od godinu dana, spremni smo otići'

Mnogi građani ne žele pričati o odronu jer, objašnjavaju, već su umorni od situacije i problema Jakuševca

6.12.2023.
9:14
VOYO logo

Nesreće na zagrebačkom odlagalištu Jakuševec koja se dogodila u ponedjeljak ujutro, a u kojoj su ozlijeđena trojica radnika glavna je tema u javnosti. Što će biti s zagrebačkim brdom smeća, postoji li alternativa, je li sigurno na odlagalištu... Jakuševčani su očajni, djelatnici Čistoće u strahu, a digli su se i stanovnici Resnika jer se upravo njihovo područje spominje kao novo mjesto gdje bi se otpad odlagao.

Naviknuti na smrad

Mještani koji žive pored Jakuševca očito su naviknuli na smrad jer ih je većina za Jutarnji list rekla da ne primjećuje razliku. "Iskreno, smrdi kao i inače, još ovaj vjetar pomaže, ali svakako nije lijepo i ugodno. Imamo malo dijete pa nam je život pokraj odrona poput tempirane bombe. Možda se i odselimo u budućnosti", rekao nam je Fran, referirajući se na istraživanja o posljedicama sličnih odlagališta u drugim državama, a o čemu je nedavno čitao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Je li bilo nepravilnosti na Jakuševcu

Građani umorni od problema s Jakuševcem

Mario se slaže s njim i ističe da mu se ništa nije promijenilo nakon oba odrona. "Nisam nešto pretjerano osjetio, moram vam priznati. Osjetio sam na radnom mjestu koje je udaljeno kilometrima, no ne znam kako je bilo kod kuće. Kad sam poslijepodne došao s posla, bilo je sasvim normalno. Doduše, mi smo se već naviknuli, a gosti koji nam dođu kažu da osjete. Ništa specijalno, ne znam kako je ljudima koji su bliže, njima je vjerojatno koma", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'sve se to zataškalo' /

Mario i supruga su u šoku, sinu nisu rekli što se dogodilo djedu Josipu na Jakuševcu: 'Prije nekoliko godina je nešto radioaktivno bilo u kontejneru'

Image
'sve se to zataškalo' /

Mario i supruga su u šoku, sinu nisu rekli što se dogodilo djedu Josipu na Jakuševcu: 'Prije nekoliko godina je nešto radioaktivno bilo u kontejneru'

Mnogi građani ne žele pričati o odronu jer, objašnjavaju, već su umorni od situacije i problema Jakuševca. Kako kažu, godinama nema pomoći i smatraju da već "imaju posljedice od toga".

Mještani razmišljaju o preseljenju

Snježana koja živi u prvom redu do najnovijeg odrona razmišlja o preseljenju, iako kaže da je njezina obitelj ovdje jedna od "starosjedilačkih". "Imam 59 godina, kad sam se rodila počeli su navoziti smeće. Smrdi katastrofa, stvara se panika. Imam unučicu od godinu dana, spremni smo otići, iako ne znamo kamo jer ovo nije život", objašnjava. Ne vjeruje ni u zatvaranje Jakuševca u budućnosti jer ga, naglašava, zatvaraju već 20 godina i ne zna što bi više rekla o tome jer već desetljećima nema stvarnih promjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivša stanarka čiji roditelji trenutačno žive u neposrednoj blizini Jakuševca rekla nam je da se užasan smrad osjetio već nakon prvog odrona, a kamoli drugog.

Podsjetimo, kako je rekao zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević da bi se Jakuševac mogao zatvoriti, potrebno je postrojenje za zbrinjavanje otpada u Resniku. Studija je završena nakon izbora i po novim standardima EU-a, to postrojenje nije moglo dobiti poticaje. Tomašević je pojasnio da je nakon toga pokrenuta nova studija, kako će novo postrojenje izgledati kako bi se moglo financirati iz EU fondova. Tomašević kaže da Vlada, iz njemu nerazumljivog razloga, inzistira na tome da postrojenje mora biti zajednički projekt Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Kazao je da mu je župan Zagrebačke županije odgovorio da to treba financirati država, ali se ne zna u kojem iznosu. Tomašević je dodao da je Grad Zagreb spreman i sam financirati projekt ako Vlada neće pomoći. Pozvao je zagrebački gradonačelnik i na zajedničko rješenje jer problem Jakuševca i nove lokacije mora biti izvanstranačko pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo