na rubu su živaca / Žive u Zagrebu, ali kao u kamenom dobu: 'Djeca se ujutro spremaju za školu, a ne mogu popiti ni čašu vode'

Četiri godine pred njihovim domovima traju radovi

21.10.2018.
15:00
VOYO logo

Žive u Zagrebu, ali daleko su od sjaja metropole. Stanovnici zagrebačkog kvarta Brestje na rubu su živaca. Četiri godine pred njihovim domovima traju radovi. Uz raskopane ceste - gotovo svaki tjedan nestane i pitke vode. Stanovnici tog djela grada više nemaju strpljenja. 

Stanovnici Brestja, zlu ne trebalo, zbog učestalih nestanaka vode u svojim domovima na zalihi uvijek imaju nekoliko kanti ili karnistara vode. Jedino na taj način mogu osigurti obavljanje nekih osnovnih životnih potreba. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa možete si zamisliti kako to izgleda kad ste majka troje malodobne djece koji se spremaju za školu ujutro koji ne mogu popiti ni čašu vode, a kamoli obaviti jutarnju higijenu. Da ne govorim o WC-u i svemu gdje mi kao da smo u kamenom dobu vadimo vodu iz šahta kako bi mogli isprati toalet što je sramota", kaže Monika.

"Jednostavno ne možemo tako živjeti. Onda cisterne koje tuda prolaze obično kruže po glavnoj cesti, a mi smo morali autima ići i loviti ih da nam dostave vodu", dodaje Anita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Grada im poručuju da samo trebaju biti strpljivi jer će uskoro biti zamijenen stari vodovod iz 70-tih godina. Obnovljeni vodovod proradit će najranije na proljeće sljedeće godine. No, izvođač tvrdi da je sada sve prokopano i sanirano. 

Kako smo sami uvjerili, radovi u Brestovečkoj ulici ne izgledaju kao da bi mogli tako brzo završiti.

"To vam ide cijelu noć, kamioni, auti, kombiji. Tuda prolazi dosta transportera, pa to cijelu noć ruži," kažu građani. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim željeza koje viri iz ceste tu su i rupe kao i kamenje koje leti na sve strane.   

"Ovdje se ne radi samo o našoj kvaliteti života, ovdje se radi prvenstvo o našim ljudskim životima jer pazite, ono što oni ostave, ovakvu sanaciju, ovakvu cestu, pa nama kamenje leti u glavu pored naše male dječice", kaže Vlado.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko se stvari ubrzo ne promijene na bolje, ogorčeni stanovnici Brestja najavljuju prosvjede, jer kako kažu, izgleda da će tek onda njihov glas doprijeti do onih koji odlučuju. 

Bellator Dublin
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo