živi i zdravi / Žive u uvjetima u kojima je teško držati se uputa, ali u ovom romskom naselju korone nema

Zbog načina života i običaja teško je održavati socijalnu distancu i pridržavati se mjera

24.4.2020.
7:00
VOYO logo

Ima oko tisuću stanovnika i jedno je od najuređenijih romskih naselja u međimurskoj županiji. Unatoč tome više od 20 posto kućanstava nema nikakve uvjete za održavanje higijene, a ispred brojnih kuća nalaze se poljski wc.

Naselje nema kanalizaciju, ali vode ima. Zbog načina života i običaja teško je održavati socijalnu distancu i pridržavati se mjera. Romi su društveni ljudi.

''Bojimo se bojimo se mi koji smo bolesni. Imam bronhitis. Nismo više u društvu kako smo inače mi Romi, ja sviram, ali sada se moramo čuvati", kaže Ivan iz Orehovice.

Maske i rukavice baš i ne nose, a naselje je podijeljeno na dva dijela. Stari s trošnim kućicama i novi uređeni s puno boljim životnim uvjetima.

Romima je dostupnost medicinske skrbi i higijenskih potrepština drastično smanjena, jer je bilo zabranjeno napuštanje mjesta prebivališta pa nisu mogli do trgovina na što je upozorila pučka pravobraniteljica.

''Teško je jer ne smijemo baš nigdje...", kaže Kristina.

Teško im je, ali da je koronavirus ušao u naselje dogodila bi se prava katastrofa. Nekoliko je stanovnika bilo u samoizolaciji nakon povratka iz inozemstva.

''Pridržavali su se mjera. Mi kao zajednica smo vršili pritisak da se pridržavaju tih pravila samoizolacije. Mislim da bi to bila velika katastrofa jer imamo puna starog stanovništva i kroničnih bolesnika i to bi uzelo maha", kaže Dragan Ignac.

Romima su stigli higijenski paketi od njihove zajednice, ali i od županije koja im je u suradnji s Crvenim križem osigurala pet tisuća sapuna.

''U sklopu te akcije podijeljeni su i promotivni materijali za pravilno pranje ruku koji su prevedeni i na romski jezik, a osim toga dobili su pakete higijenske pred Uskrs", kaže Vlatka Vincetić iz Crvenog križa Osijek.

U 12 romskih naselja u Međimurju živi oko 10 tisuća Roma. Neke zemlje poput Rumunjske, Bugarske i Slovačke romska naselja su stavile u karantenu i opkolili ih policijom.

''S obzirom na higijenske uvjete i navike opasnost je bila velika i ona je još, ali mislim da smo dobro odreagirali, malo nas je i sreća pomazila", govori Matija Posavec, međumirski župan.

U Hrvatskoj ih je oko 17 tisuća, a prema podacima Centra za mirovne studije njih polovica nema kupaonicu s tušem ili kadom, ni WC. Srećom, nemaju ni koronu iako su brojni zbog njihovih teških životnih uvjeta očekivali da bi baš tamo mogla biti žarišta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo