Na Zavižanu palo preko dva metra snijega /

'Zima bijelu bradu ima': najviše snijega u četvrtak i petak, za vikend temperature ispod -10

Image
Foto: Davor Javorovic/Goran Kovacic/PIXSELL

Najviše snijega stiže u četvrtak i petak u zapadne dijelove kopna, krajem tjedna temperature do -10 Celzijevaca

20.2.2018.
10:19
Davor Javorovic/Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Snijeg otežava vožnju u većem dijelu unutrašnjosti te mjestimice u zaleđu Dalmacije, javlja HAK.

Zbog niskih temperatura moguća je poledica, osobito na mostovima i nadvožnjacima. Zbog zimskih uvjeta promet je zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na pojedinim cestama u Lici i Gorskom kotaru, uključujući državnu cestu DC1 između Krnjaka i Knina i državnu cestu DC3 kroz Gorski kotar između Zdihova i Kikovice. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb otvorene su za sva vozila.

Zbog vjetra na autocesti A7 Draga-Šmrika te na dionicama Jadranske magistrale (DC8) Bakar-Novi Vinodolski i Senj -Karlobag zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila), a na dionicama Novi Vinodolski -Senj i Karlobag-Sveta Marija Magdalena dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina). Zbog zimskih uvjeta obavezna je zimska oprema na motornim vozilima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od sinoć do jutros u Novoj Gradiški napadalo je 14 cm snijega, u Đakovu, 10, Hrvatskoj Kostajnici također 10, u Lipiku 9 centimetara, a u Gospiću. Na Zavižanu je snježni pokrivač prešao dva metra i iznosi 203 cm, u Delnicama 94 cm, na RC Puntijarki 81.

Najviše snijega stiže u četvrtak i petak u zapadne dijelove kopna, poručio je naš meterolog Nikola Vikić-Topić. U gorju u ta dva dana doista impresivne količine, od pola metra do metra u manje od 48 sati pri čemu su u Gorskom kotaru i na plitvičkom području mogući nanosi viši od, primjerice, kućnih vrata. Temperature oko nule, nerijetko i ispod nule, a uz većinom umjeren sjeverac i sjeveroistočnjak činit će se kao da je skoro -10. Za vikend prestanak snijega, zatim i djelomično razvedravanje, a čim se razvedri temperature će se doista i spustiti do, pa i ispod, -10 °C.

Danas u većini unutrašnjosti možemo očekivati susnježicu, a najviše snijega past će u Gorskom kotaru i Lici, gdje će se debeli snježni pokrivač podebljati s novih od 50 do 70 centimetara snijega. Tako bi u Delnicama ukupna debljina snježnog pokrivača mogla dosegnuti metar i pol.

U SRIJEDU će još malo zahladnjeti, pojačat će sjeverac, a prema kraju dana i u zapadnim nizinama počet će se stvarati pravi suhi i škripavi pokrivač, za početak desetak centimetara. U gorju će ga u srijedu pasti čak 40, a uz daljnje jačanje vjetra očekuju se i snježne mećave.  Najviše snijega past će tijekom četvrtka i petka kada se u zapadnim nizinama lokalno očekuje i do 50 cm, na istoku između 15 i 40 cm, prognoza je naše meteorologinje Dunje Mazzoco Drvar, a više možete pročitati ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VIŠE PROČITAJTE:

Image

Dalmatinci se primili lopate: u zaleđu Šibensko-kninske županije pao snijeg

Image

Dalmatinci se primili lopate: u zaleđu Šibensko-kninske županije pao snijeg

Krajem tjedna očekuje se, dakle, u zapadnim nizinama 35 do 70 centimetara, u Slavoniji od 15 do 40, u Gorskom kotaru i Lici impresivnih 2 metra snijega. Malo, ali zaista malo past će prolazno i u Dalmatinskoj zagori, najvjerojatnije tijekom srijede, ali će i prije i poslije padati kiša pa snijeg neće stvarati pokrivač. Imajte na umu svakako i to da će snijeg padati malo po malo, a ne sve odjednom, pa će ga se dobar dio čistiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

JADRAN

I na moru pravi zimski tjedan kojega će u pravilu obilježiti škura bura iako će južni dio, od Šibenika južnije, sredinom tjedna biti pod utjecajem juga! Svakoga dana padat će kiša, najjača i najobilnija na srednjem Jadranu i to upravo u četvrtak i petak. S druge strane, na sjeverni dio curit će sve više i više hladnoga zraka, pa se susnježica i mokar snijeg već od utorka očekuju povremeno na Kvarneru i u dijelu Istre, a u srijedu i četvrtak susnježice može prolazno biti i u zadarskom primorju.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo