aktualac /

Žestoko prepucavanje u Saboru: 'Ni Ciceron vam neće biti ravan ako tako nastavite'

Premijer i članovi Vlade, kako je već uobičajeno, tijekom 'aktualca' odgovoraju na 40-ak zastupničkih pitanja

8.11.2017.
11:20
VOYO logo

Aktualnim prijepodnevom Hrvatski će sabor u srijedu početi svoju novu, šestu sjednicu, nakon čega će premijer Andrej Plenković zastupnicima podnijeti Izvješće o sastanku Europskog vijeća, a do kraja dana očekuje se i rasprava o prijedlogu oporbenog Glasa o opozivu ministrice obitelji i demografije Nade Murganić.

Premijer i članovi Vlade, kako je već uobičajeno, tijekom 'aktualca' odgovorit će na 40-ak zastupničkih pitanja. Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministrici za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nadi Murganić inicirao je Glas, a njezinu smjenu traže zbog prijedloga Obiteljskog zakona koji je izazvao žestoku kritiku javnosti, ali i samog premijera, nakon čega je povučen. U novu sjednicu, koja će trajati do 15. prosinca, Sabor kreće sa 61 točkom, no dnevni će se red "u hodu" proširivati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9:30 Utvrđeno je da je prisutan 91 zastupnik tako da kvorum postoji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9: 45 Boris Milošević iz SDSS-a upitao je Plenkovića o naseljima koja i dalje nemaju električnu energiju, a  premijer je na odgovorio da se o toj temi višekratno razgovaralo. "HEP u planovima predviđa financijska sredstva koja bi trebala biti dostatna za sva naselja koja nemaju struje. Trebali bi to riješiti tijekom ovog mandata", poručio je Plenković.  

9:50 Nakon toga Davor Bernardić (SDP) upitao je premijera o lex Agrokoru. 

"Dugo vremena ste izbjegavali reći tko je pisao lex Agrokor. Vi ste pisali zakon, a mi smo sugerirali izmjene koje bi oporavile hrvatsko gospodarstvo. Dok smo bili na vlasti spasili smo 30.000 radnih mjesta. Upozoravao sam vas na lešinarski fond koji je ušao u Agrokor. Lešinari će uzeti imovinu to je zaključak tog zakona. Tko će biti odgovoran kada se Agrokorove tvrtke prodaju u bescjenje?", upitao je Plenkovića. 

"I nakon više mjeseci ni vama ni vašoj stranci nisu jasne neke elementarne stvari. U Agokoru rade tisuće ljudi, brojni dobavljači... Eventualni stečaj koncerna kao što je Agrokora značilo bi katastrofu za hrvatsko gospodarstvo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada se pokazala vrlo odgovornom. Ponovili ste  da je Vlada donijela zakon za Ivicu Todorića, a ja imam logičkih problema shvatiti što ste vi rekli. Vi ste postali promotor Ivice Todorića, a to govori o vama i vašoj stranci, vašoj odgovornosti prema hrvatskom gospodarstvu. Pridonosite o stvaranju slike o zemlji koja upućuje na destabilizaciju. Čini mi se da na vašoj strani nisu ni mali dobavljači jer su isplaćeni, nisu ni veliki ni srednji dobavljači. Ako smatrate da su naši kolege u Bruxellesu na rezervnim položajima, opozovite Nevena Mimicu. Čini mi se da sve što govorite nastoji pokriti jednostavnu činjenicu – da na vašoj strani nisu ni mali dobavljači, ni poslovna zajednica”, poručio je Bernardiću Plenković.

Na to mu je Bernardić odgovorio: "Priča drži vodu dok ortaci ne odu. Opteretili ste Agrokor s novim zaduženjima. Američki strvinarski fond kupovao je obveznice, kupovali su smeće jer su imali lex Agrokor. Preko noći ste sklepali lex Agrokor bez konzultacija jer ste dobro znali što radite. Radili ste mutan posao".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10:05 Siniša Hajdaš Dončić (SDP) upitao je premijera Plenkovića - "Jeste li ste vi iluzionist ili predsjednik Vlade". 

"Svi ste vidjeli trend smanjenja državnog duga. Ovo je bila najuspješnija turistička sezona ne samo nakon nego i prije 90-ih. Podigli smo minimalnu plaću, a također radimo i na novom iznosu. Što se tiče pitanja oko INA-e na tome radimo tiho i mirno, bez pompe te isto tako tražimo savjetnike", rekoa j ePlenković. POnovno ponovivši da SDP-u neke elementarne stvari nisu jasne.

No, Hajdaš Dončić mu nije ostao dužan: "Od srednjovjekovnog čovjeka plave krvi očekujem i da se tako ponaša prema oporbi. Vi ste ispod progresa sa svojom pričom o stabilnosti".

10:12 Nakon niza pitanja za Plenkovića, Davor Lončar (HDZ) pitao je ministra uprave Lovru Kuščevića oko digitalizacije u javnoj upravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nezadovoljan sam aktualnom situacijom na polju digitalnog društva, ali to je odgovornost nekih prijašnjih vlasti. Sustav e-građani ima 40-ak funkcionalnosti koje se mogu mogu koristiti u svom domu. Postoje rijetki državni službenici koji te dokumente ne priznaju, ali poručujem hrvatskoj javnosti da to jesu javni dokumenti koje su javne službe dužne priznati. Koristite to pravo. Najavljujem projekte e-poslovanje, e-štambilj, e-novorođenče, aktivno radimo na digitalizaciji javne uprave", rekao je Kuščević.

10:21 Sljedeće pitanje postavio je Boris Miletić (IDS) koji je upitao premijera zašto Vlada tolerira vrijednosti koje propagiraju fašistički i ustaški režim. Na to mu je Plenković odgovorio: "Ovdje ću još jednom, ako želite, osuditi ustaški režim i najstrašnija djela koja su u to vrijeme počinjena. Imamo vijeće koje se time bavi i tražimo preporuke iz drugih zemalja kako bi poboljšali zakon. Želimo to pitanje riješiti na cjeloviti način".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, za Miletića odbijanje IDS-ovog zakona je znak da je Vlada uvela normalizaciju ovog režima u naš javni prostor.

"Zašto niste uklonili spornu ploču s natpisom 'Za dom spremni'. Morate slati jasnu poruku i ne bih volio da se skrivate iza povjerenstva", rekao je Miletić, poručivši premijeru da se ugleda na sestrinske stranke u Njemačkoj. 

"Jasno recite što je zlo i toga ne smije biti u našem društvu, a vi se ne želite jasno odrediti o onome što je cijeli svijet osudio", poručio je premijeru. 

10:35 Jedno od pitanja ticalo se i stanovnika Slavonskog Broda koji godinama imaju problema sa zrakom, a postavila ga je Ljubica Maksimčuk (HDZ)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić naglasio je kako je 31. listopada učinjen važan korak u rješavanju problema jer je potpisan protokol o suradnji na realizaciji projekta opskrbe prirodnim plinom Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu. Također je naglasio da će u godini i pol doći do plinofikacije rafinerije Brod i da će građani udisati puno čišći zrak.

10:42 Sabina Glasovac (SDP) upitala je ministricu obrazovanja Blaženku Divjak o reformi obrazovanja: "Odustaje se od građanskog i zdravstvenog odgoja. Nabavljaju se blindirani automobili, borbeni avioni... Što se događa u Vladi i jeste li vi kao minstrica pod pritskom i da li imate naputke da morate inzistirati na javim nabavama u svom ministarstvu?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam pod nikakvim pritiskom za nabavu bilo kakve opreme, ali sam pod velikm pritskom da se provede kurikularna reforma. Moramo uvesti škole u 21. stoljeće, a kako bismo to napravili moramo razvijati digitalne kompetencije i nabaviti opremu. Što se tiče kurikularne reforme, struka radi na dokumentima i od 51 dokumenta 44 dokumenta su sređeni i odgovoreno je na javnu raspravu. Prevodimo dokumente i šaljemo ih na međunarodnu recenziju. Radimo u najboljoj vjeri pa pozivam i vas da nam se pridružite", kazala je Divjak. 

10:55 Jedno od pitanja odnosilo se i na rafineriju Sisak i stav Vlade oko nje. Tako je Petrov upitao Plenkovića: "Je li on isti kao predstavnika INA-e i MOL-a odnosno mađarske vlade. Predragu Sekuliću daje se otkaz jer želi da sisačka rafinerija nastavi s radom. Koji je vaš stav i kako ćete zaštititi ovog čovjeka?"

"Želimo da rafinerija Sisak radi što je dulje moguće. Čini mi se da je Skulić kandidat Mosta, ali zatražit ću od resornog ministra da vidi o čemu je točno riječ", poručio je Plenković. 

Ovo nije političa igrica. Mogu se i ja šaliti i kazati da je on član HDZ-a. Donesite konačno iskrenu odluku i nemojte nam davati lažne božićne darove. Most je bio za to da se INA vrati u hrvatske ruke. Ako ćemo gledati što je budućnost, onda su to energija, hrana i voda. Energetski sektor pokušavate rasprodati. Kroz Sekulića se ocrtava buduća politika oko energetike. Ako vas nije briga za njega, onda vas nije briga ni za energetiku ni za sisačku rafineriju. Ako nemate snage za to, vratite se u Bruxelles", poručio je Plenkoviću Petrov.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11:25 Anku Mrak Taritaš (Glas) zanimala je Istanbulska konvencija pa je tako pitala premijera hoće li zaista do kraja ove godine doći zakon o ratifikaciji Istanbulske konvencije. Isto tako upitala je Plenkovića misli li javno prozvati župana Tomaševića.

"Sutra će biti rasprava o  tzv. lex šerifu. Moramo postići kvalitetan balans i izbjeći situacije da se zlorabi institut rušenja proračuna kako bi se ishodili prijevremeni izbori. Što se tiče Istanbulske konvencije ona je potpisana dok ste vi bili u Vladi. Bilo je vremena da tadašnja lijeva koalicija stavi to u proces ratifikacije", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taritaš je također primijetila da jedan zanimljiv zakon lex šerif će dobiti termin tijekom utakmice Hrvatske i Grčke, kada javnost gleda utakmicu. 

"Sutra radimo do utakmice, a ostatak posla onda ćemo obaviti sutradan. Ne morate se bojati da će se poklapati”, objasnio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković. 

A Taritaš mu nije ostala dužna: “Drago mi je da ste tako odlučili jer u dvoboju lex Šerifa i nogometne utakmice, pobijedit će nogometna utakmica”.

A Taritaš je Plenkovića "pecnula" da nije odgovorio na pitanje kada će javno pozvati supruga Mare Tomaševića da podnese ostavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11: 44 Tijekom aktualca žestoko su se sukobili ministar zdravstva Milan Kujundžić i SDP-ovac Željko Jovanović te je Kujundžićporučio Jovanoviću da ode malo raditi, a ubrzo su se uključili i drugi zastupnici. 

"Zgrožena sam vašim napadom na kolegu Jovanovića koji je za razliku od vas bio u Domovinskom ratu i nije mogao dobiti specijalizaciju u svojem gradu zbog svojeg prezimena. To odgovorno tvrdim. Bio je najbolji student. Umjesto da odgovorite na pitanje, vi vrijeđate", poručila je Strenja Linić Kujundžiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali nije samo tu stalo. 

"Sramotni istup gospodina profesora, koji nije dostojan svoje titule. Sramota liječničkog poziva i to je jedan ministar. Nakon ovog istupa ne smijete više biti ministar. Ja sam kao liječnik na ratištu i kao liječnik Hitne u Rijeci spasio veliki broj ljudi. Ovdje trebamo govoriti o politici, a ne vrijeđati kolegu. Vi ste sramota kao ministar",  poručio je Jovanović Kujundžiću. 

"Vi ste ono najgore što se hrvatskom čovjeku može dogoditi. Vi ste očajan ministar”, urlao je Jovanović na Kujundžića.

Nakon toga Željko Reiner je opomenuo Jovanovića, koji je nakon tgoa počeo vikati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Opomenite ministra", vikao je Jovanović, a Reiner ga je pokušao umiriti: "Nemojte se dati iznervirati. Nemojte se gubiti. Znate da ne postoji takva mogućnost u poslovniku. Trebao sam vas opomenuti, a nisam".

12:30Gordan Maras (SDP) rekao je premijeru da je kao i ovo vrijeme te da reagira monotono i dosadno, bez malo energije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Simpatično mi je kako se premijer hvali rezultatima, ali isto tako sam u  nevjerici jer vama i Vladi 77 posto ljudi ne vjeruje. Premijersdkriva suradnike u aferi Agrokor, omogućio je stvinarskim fonovima zaradu i dobit, da sutra prodaju najvrijednije hrvatske kompanije, proteklih godinu dana preko 100.000 naših sugrađana otišlo je ih Hrvatske. To nije smješno. Sve to naši sugrađani vide. Je li vam neugodno što se hvalite", upitao je SDP-ov Gordan Maras.

“Mislim da vam ni Ciceron neće biti ravan ako ovako nastavite. I čestitam vam što ste izgubili nekoliko kilograma. Ubacili ste se u kolotečninu nastupa šefa svoje stranke. Mora da vježbate pred ogledalom jer vidim da se i na televiziji hvalite da ste smršavili. Vaš je jedini cilj ostaviti dojam kao da je Hrvatska u problemu. Mi nijedan potez nismo učinili koji bi bio protivan općem interesu”, rekao je Plenković.

Na to mu je Maras odgovorio: "Drago mi je da pratite moj rad. Da skinuo sam deset kilograma, ja sam skinuo deset, a vi ste dobili deset. Pa smo sada na istoj kilaži. No, ono što je puno važnije od kilograma jest da građani zaslužuju transparentnost. Niste dobili vlast da radite što želite, morate imati dijalog s građanima, ali i s oporbom. No, vi ne želite dijalog. Treba vas brinuti što vam građani ne vjeruju. Nemojte biti toliko samodopadni", poručio mu je Maras.

13:07 Pero Ćosić (HDZ) upitao je ministra financija o uvođenju eura i tome kada bi Hrvatska mogla ispuniti uvjete za uvođenje eura.

"To su stvari o kojima treba razgovarati. Neću reći ni obećati da će kamate pasti, ali po uvođenju eura Hrvatska će proći puno bolje nego danas. Što se tiče javnog duga njegova putanja je takva da se smanjuje i taj kriterij možemo uzeti u obzir. To je dobro i u Bruxellesu pozdravljeno. Izašli smo iz postupka prekomjernog deficita", kazao je Zdravko Marić

13:40 Ivana Vilibora Sinčića (Živi zid) zanimao je Agrokor.

 Zanimalo ga je hoće li itko od osoba koje su u akciji Agrokor obuhvaćene istragom odgovarati zbog malverzacija u tom koncernu ili će sve biti prebačeno na Ivicu Todorića.
“Ministar sam financija, a nisam sudac pa da bih nekoga mogao suditi ili istraživati. Imam pravo vjerovati da su svi krediti HBOR-a u mom mandatu odobreni Agrokoru prošli proceduru. Neutemeljeno sam optužen, izuzeo sam se od odlučivanja”, odgovorio je Zdravko Marić.

13:50 Ministra branitelja Franko Vidović (SDP) je pitao o nabavi automobila za branitelje.

Tomo Medved naglasio je kako su postupili u skladu sa zakonom i naglasio da odbacuje bilo kakvu sumnju o protuzakonitim radnjama.

14:02  Završilo je aktualno prijepodne u Hrvatskom saboru. Sjednica se nastavlja u 15 sati.

Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo