Žestoka borba za Split: SDP prijavio HDZ izbornom povjerenstvu

SDP je uputio pritužbu Državnom izbornom povjerenstvu s tvrdnjom da HDZ u Splitu provodi kampanju kojom krši Izborni etnički kodeks.

26.5.2013.
18:55
VOYO logo

Osoba koja nazove građane predstavi se kao anketar iz 'Pozivnog centra grada Splita', a potom postavi neka od sljedećih pitanja:

"1. Za koga ćete glasovati u drugom krugu izbora za gradonačelnika Splita, Vjekoslava Ivaniševića ili Ivu Baldasara?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Smeta li vam što je Ivo Baldasar 1991. godine, u jeku Domovinskog rata, napustio zemlju i otišao u Italiju?

3. Smeta li vam što je Ivo Baldasar na sjednici Gradskog vijeća Grada Splita glasovao protiv prijedloga da Grad kreditom pomogne Hajduku?", navodi se u prijavi DIP-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema telefonskom imeniku broj pripada adresi Hrvatske demokratske zajednice, na Trgu žrtava fašizma 4 u Zagrebu.

SDP u prijavi DIP-u navodi da HDZ takvom izbornom promidžbom omalovažava, potkopa povjerenje te umanjuje politički, profesionalni i ljudski integritet kandidata Ive Baldasara, te da krši Izborni etnički kodeks.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što od DIP-a traže da utvrdi povredu pravila ponašanja tijekom izborne promidžbe i osudi takvo ponašanje HDZ-a, SDP traži i da se obavijesti Državno odvjetništvo kako bi i ono postupilo protiv HDZ-a, te da se Ivi Baldasaru uputi javna isprika.

HDZ-ovci tvrde da se broj pozivnog centra ne vidi

HDZ-ov kandidat Vjekoslav Ivanišević je za Slobodnu Dalmaciju kazao da ne vjeruje da je netko iz HDZ-a to napravio. "Nama u HDZ- to ne treba. Mi se time ne služimo i to ne proizvodi učinak. To više odmaže. Ako je to napravljeno, onda je to sigurno nekorektan potez, no mi se tako ne ponašamo", kazao je Ivanišević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, glasnogovornica HDZ-a Silvana Oruč-Ivoš je za list potvrdila da HDZ ima pozivni centar koji radi sukladno zakonu i da njihovi operateri "kažu da zovu iz pozivnog centra HDZ-a ili da zovu u ime nekog od naših kandidata s područja cijele Hrvatske".

"Imamo 20 operatera, te je moguće da je netko od njih rekao da zove iz pozivnog centra HDZ-a iz Splita jer u većini županija imamo pozivne centre. Niti se toga sramimo, niti to krijemo. No, broj središnjice HDZ-a se prilikom poziva našeg operatera sigurno ne vidi jer je tako definirano ugovorom s teleoperaterom", kazala je Oruč-Ivoš dodavši i da je legitimno pitanje o tome gdje je Baldasar bio za vrijeme Domovinskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo