ŽENA IZ ZAGREBA SAZNALA DA JOJ DIJETE IMA AUTIZAM PA DOBILA OTKAZ: / Obrazloženje njenog poslodavca je užasno

Image
Foto: Profimedia/ilustracija

'Kako poslodavac nema straha od sankcija nakon ovako sročenog obrazloženja otkaza?

19.8.2019.
7:39
Profimedia/ilustracija
VOYO logo

Majka maloljetnog djeteta koje ima trajne zdravstvene probleme, autizam, zbog kojih "nije u mogućnosti biti u cijelosti posvećena poslu već djeluje odsutno i uplašeno", kako stoji u obrazloženju Poslodavca, dobila je otkaz kao prodavačica, a preslika obrazloženja objavljena je u Facebook grupi "Građanska inicijativa 'Pomozimo djeci s invaliditetom'".

Image

Gospođa koja je dobila otkaz ne želi istupati u javnost jer je taj slučaj sada iza nje, no Siniša Bosanac iz Građanske inicijative "Pomozimo djeci s invaliditetom", koji je bio u kontaktu s gospođom, za Jutarnji list je kazao kako ovo nije izoliran slučaj te da većinom ovakvi otkazi prolaze u tišini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se skrivaju imena, stvari se neće mijenjati

"U ovakvim je slučajevima svakako potrebno zatražiti pravnu zaštitu. Dok god se skrivaju imena, stvari će se teško mijenjati", kazala je i Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske.

Lidija Bonačić-Krešić, dugogodišnja aktivna članica Udruge roditelja djece s posebnim potrebama "Put u život" - PUŽ i majka mladića s teškoćama, kaže kako kada je riječ o redovitom otkazu u slučaju u kojem radnik nije u mogućnosti uredno izvršavati svoje poslove zbog određenih trajnih osobina ili sposobnosti, tada poslodavac nema zakonsku obvezu ponuditi radniku drugo radno mjesto. No, pita se kako poslodavac nema straha od sankcija nakon ovako sročenog obrazloženja otkaza?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da sadržaj obrazloženja otkaza nije zakonski definiran, poslodavac je miran ako oštećeni radnik u zakonskom roku (15 dana) ne pokrene postupak zaštite prava i nakon toga u daljnjem roku (15 dana) ne tuži poslodavca, a mnogi od zaposlenika za ove rokove ni ne znaju.

Image
NAKON PET MJESECI: /

Otkaz ravnateljici koja je autistično dijete stavila u kavez

Image
NAKON PET MJESECI: /

Otkaz ravnateljici koja je autistično dijete stavila u kavez

Ljudi upućeni u ovu problematiku nerijetko kažu kako se zaposleni roditelji djece s teškoćama u razvoju nerijetko suočavaju s nerazumijevanjem, problemima, pa i diskriminacijom. A ne pomaže im ni sustav pun prepreka i birokracijskih apsurda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo