UŽIVO OBRAĆANJE /

Samit u Dubrovniku: Plenković i Zelenski daju izjavu za medije

Ukrajinski predsjednik potpisao je s premijerom Plenkovićem sporazum o dugoročnoj suradnji i potpori između dviju prijateljskih zemalja

9.10.2024.
16:16
VOYO logo

Sporazumom o dugoročnoj suradnji i potpori između Hrvatske i Ukrajine, koji su u srijedu u Dubrovniku potpisali ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i hrvatski premijer Andrej Plenković, formaliziraju se dosadašnje aktivnosti suradnje između dviju zemalja, odnosno hrvatske pomoći Ukrajini koja je dosad iznosila oko 300 milijuna eura, te uključila 11 paketa vojne pomoći.

"Hrvatska i Ukrajina ponavljaju svoju najoštriju osudu ničim izazvanog, neopravdanog i nezakonitog aktualnog agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine i privremene okupacije državnog područja Ukrajine, što predstavlja očito kršenje međunarodnog prava, uključujući Povelju UN-a, Helsinški završni akt i Parišku povelju", navodi se u tekstu sporazuma koji su Zelenskij i Plenković potpisali uoči dubrovačkog samita Ukrajina - Jugoistočna Europa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dragi prijatelji, moramo jačati kapacitete za borbu protiv destabilizacije Europe i svijeta", kazao je Zelenski, nakon čega je naglasio važnost bilateralnih sporazuma. "To je ključno za strukturu Europe" . Zapitao je potom kako natjerati Rusiju na mir. "Mi u Ukrajini smo razvili plan djelovanja koji može premostiti jaz koji trenutačno ne omogućava mir. To je plan za stabilnost, za sve vaše zemlje. Kada se taj plan počne provoditi, Rusija će izgubiti svoju moć koja joj omogućava da predstavlja prijetnju za cijelu Europu", izjavio je Zelenski.

Nastavio je da je EU najveći partner Ukrajini u ostvarivanju tog cilja, a da geopolitička sigurnost ovisi o tome ima li Ukrajina mjesta u NATO-u. "Ako ga ima, Putin će izgubiti svoju moć. Ukrajina se nikada neće pokoriti Rusiji, u tome smo odlučni", rekao je i dodao da zato smatra da je članstvo Ukrajine u NATO-u i EU ključni za mir u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da u narednim mjesecima imaju priliku za mir te da vide priliku da okončaju rat do 2025. "Oslanjamo se na potporu Velike Britanije, Italije, Njemačke, Francuske i SAD-a. Računamo na svakoga od vas. Zajedno možemo postići sve što je potrebno", istaknuo je Zelenski.

Plenković je uvodno na samitu istaknuo odlučnost u potpori Ukrajini te naglasio da Hrvatska već uživa u privilegijama koje daje EU, te da svoju pomoć nudimo i Ukrajini te drugim zemljama koje žele postati članice.

Počelo je obraćanje Plenkovića i Zelenskog novinarima

"Hrvatska podržava ukrajinski teritorijalni integritet. Spomenuli smo i Hrvatska iskustva. Siguran sam da će ovaj sastanak zbog širih međunarodnih napora koje radi predsjednik Zelenski predstavljati dodatnu potporu od strane sudionica, drago mi je da je Hrvatska bila domaćin ovako uspješnog sporazuma", uvodno je kazao Plenković, nakon čega se obratio predsjednik Zelenski na ukrajinskom jeziku.

Uskoro više...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razvoj Summita iz minute u minutu pratite OVDJE

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo