pronatalitetna politika / Žele zaustaviti demografski pad: Crikvenica časti s 30.000 kuna za treće dijete

Crikvenica, u kojoj godišnje umre 140 stanovnika, a rodi se 80-ero djece, uzela je stvar u svoje ruke. Iduće tri godine obitelji će za treće i svako iduće dijete iz gradske blagajne dobiti trideset tisuća kuna

5.10.2015.
20:54
VOYO logo

Crikvenica s 11 tisuća stanovnika nije imala izbora jer već godinama bilježi veći mortalitet od nataliteta. Ondje godišnje umre 140 stanovnika, a rodi se 80-ero djece.

Roditeljima su sve na svijetu, ali koliko novorođena djeca vrijede lokalnim vlastima? U Crikvenici koja demografski izumire godinama - zaključili su: 30.000 kuna. Toliko će od grada dobiti roditelji za treće i svako iduće dijete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvjet je da su oba roditelja prijavljena u Crikvenici, a barem jedan minimalno pet godina. Odluka se odnosi i na roditelje koji  imaju djecu iz prethodnog braka, pri čemu ona s trećim djetetom moraju živjeti u istom domaćinstvu.

"30.000 kuna za treće i svako sljedeće dijete kroz tri godine. Također, važno je spomenuti da to nisu sve mjere jer tu djecu pratimo i kroz njihovo odrastanje, tako da osiguravamo potpuno besplatan vrtić, besplatnu marendu u školi, pomoć za nabavu udžbenika i 50 posto sufinanciran produženi boravak", rekla je Silvia Crnić, dogradonačelnica Crikvenice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to, uvedena je još jedna olakotna mjera - određenoj djeci će se smanjiti cijena vrtića do 300 kuna.

Novčanu pomoć novorođenčadi inače nude gotovo svi gradovi i općine. U Zagrebu će za prvo dijete roditelji dobiti 1.800, pa sve do 54 tisuće kuna za treće. Iznosi su poprilično manji u Splitu, Rijeci i Osijeku, dok se u općinama poput Vira za trećerođeno dijete dobiva 22.500, a na Korčuli čak 60.000 kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da to ne rješava nikakav problem, pogotovo ne problem mladih roditelja i pogotovo ne demografski problem u RH. Vi samo pogledajte da u nekim gradovima u RH vrtić dođe po 800-900 kuna mjesečno, ako samo gledamo na godišnjoj razini – to je već 1.000 eura. A u 5 godina vi ste već otplatili jedan dobar auto", tvrdi Marija Sinković iz udruge 'Vrtići za sve'.

Oko jednog se ipak slažu svi - galopirajući mortalitet problem je koji neće riješiti nekoliko tisuća kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo