ZDRAVSTVENI STRUČNJACI 'POKUPILI' KORONAVIRUS: / ‘Ne znam gdje sam se zarazila, na skupu s Capakom još nisam imala simptome‘

Image
Foto: Daniel Kasap/POOL/HINA

Kada je u četvrtak navečer zaražena osoba obavijestila HZJZ da joj je test na Covid-19 bio pozitivan,

20.6.2020.
20:03
Daniel Kasap/POOL/HINA
VOYO logo

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i jedan od članova Nacionalnog stožera koji vode bitku s epidemijom koronavirusa, dr. Krunoslav Capak, od četvrtka je u samoizolaciji jer je bio u kontaktu s osobom koja imala simptome koronavirusa. Uz Capaka, u samoizolaciji su još dvije osobe koje su, skupa s njim, u ponedjeljak na konferenciji za novinare predstavile istraživanje o cijepljenju mladih protiv HPV-a. Riječ je, piše Jutarnji list, o Capakovoj zamjenici dr. Ivani Pavić Šimetin i pomoćnici ministra zdravstva dr. Veri Katalinić Janković.

Image
KRUNOSLAV CAPAK U SAMOIZOLACIJI: /

Bio je na konferenciji na kojoj je možda bila i osoba s koronom, u samoizolaciji i pomoćnica ministra

Image
KRUNOSLAV CAPAK U SAMOIZOLACIJI: /

Bio je na konferenciji na kojoj je možda bila i osoba s koronom, u samoizolaciji i pomoćnica ministra

Zarazili se na konferenciji za novinare

Uz njih, u samoizolaciji su i zamjenica pročelnika zagrebačkog Ureda za zdravstvo Mirela Šentija Knežević, predsjednica Nacionalnog povjerenstva za dentalnu medicinu dr. Anka Jurišić Kvesić te predstojnik Klinike za ženske bolesti i porodništvo KBC-a Sestara milosrdnica prof. dr. Krunoslav Kuna. Prema prvim epidemiološkim testiranjima, među onima koji su bili na konferenciji Udruge CroMSIC zasad nema zaraženih, ali svi su morali u 14-dnevnu samoizolaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz HZJZ-a su Jutarnjem listu kazali da je spomenuti događaj bio organiziran po propisanim mjerama zaštite, uključujući i socijalnu distancu. A kada je u četvrtak navečer zaražena osoba obavijestila HZJZ da joj je test na Covid-19 bio pozitivan, napravljen je popis svih sudionika i krenula je epidemiološka obrada. U HZJZ-u kažu da je zaražena osoba "postupila vrlo odgovorno".

'Nisam bila u inozemstvu, možda sam se zarazila u dućanu'

"Ne, nisam bila u inozemstvu. Pridržavam se svih zaštitnih mjera, a dva i pol mjeseca radila sam od kuće tako da mi je teško reći gdje sam se zarazila. Možda u dućanu ili u nekom drugom zatvorenom prostoru u kojem je bila i neka zaražena osoba. U utorak navečer shvatila sam da moguće imam povišenu temperaturu. Imala sam samo 37,5, ali odmah sam ujutro, za svaki slučaj, zatražila od svoje liječnice uputnicu za testiranje na koronu. Već u četvrtak sam testirana, a nalaz je ubrzo pokazao da sam pozitivan. Odmah sam obavijestila sve sudionike konferencije i HZJZ jer se u takvim slučajevima mora postupati i odgovorno prema drugima", kazala je za Jutarnji list zaražena stručnjakinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravodobno je prepoznala simptome zaraze

Ona ističe da u ponedjeljak, za vrijeme spomenute konferencije još nije imala ikakvih simptoma.

"Možete biti na istome mjestu u isto vrijeme s nama nepoznatim zaraženim osobama pa da to bude kobno za bilo koga od nas. To se može dogoditi i kad se pridržavamo svih mjera opreza, uključujući fizičku distancu i pranje ruku ili nošenje maski", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da je zdravstvena djelatnica, vrlo rano je, kaže, prepoznala moguće simptome koronavirusa te samoinicijativno i žurno napravila krvnu sliku i testirala se na Covid-19.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo