Rast trošarina / Zdravko Marić: 'Vlada diže trošarine na duhanske proizvode za najviše dvije kune'

Ministar financija najavio da duhanski proizvodi poskupljuju zbog povećanja trošarina

27.10.2018.
11:50
VOYO logo

Od sljedeće godine cigarete će postati još skuplje. Ministar financija Zdravko Marić najavio je da Vlada diže trošarine na duhanske proizvode za najviše dvije kune.

Rast trošarina znači i siguran rast cijena cigareta. Hoće li to značiti i pad broja pušača i koliko će građana zbog cijene cigaretama reći zbogom, tek ćemo vidjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosječni hrvatski pušač na dan kupi kutiju cigareta. Od sljedeće godine za nju će izdvojiti najmanje dvije kune više.

Što javnost misli o tom poskupljenju?

„Ja ću i dalje pušiti", rekao je Luka iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Grozno je to. Ali dobro je, čovjek će biti prisiljen prestati pušiti zbog financija", smatra pak Jadranka iz Zagreba.

Tamara pak je rekla kako će to biti jako veliki trošak za nju, no zbog toga ipak neće prestati s pušenjem. Počet će rezati troškove na nekim drugim stvarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako cijene cigareta skoči za dvije kune, za onu najjeftiniju kutiju pušači će izdvojiti 24 kune. Ako na dan puše kutiju, kada se podvuče crta, računica će izgledati ovako: sljedeće godine svaki mjesec izdvojit će 60 kuna više, na godišnjoj razini čak 720 kuna.

„Ono što mi predlažemo je korekcija trošarina, a koja će biti ukupna cijena cigareta to ovisi o proizvođačima, odnosno distributerima. Prema našim izračunima u svim tim scenarijima mi smo u pravilu izračunali do dvije kune", kazao je Zdravko Marić, ministar financija.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko točno, još se ne zna, ali zna se da rast trošarina donosi i rast cijena cigareta.

"Kao i svake godine mi imamo očekivanja da će doći do određenog porasta. Povećanje cijena ovisi samo o povećanju trošarina i mi ćemo se tako prilagoditi tržištu", rekao je Josip Lozančić, direktor regulatornih poslova TDR-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Kujundžić mora se pomiriti s tim da neće biti ništa od njegovog prijedloga da cigarete poskupe najmanje 50 posto.

"Mene prvenstveno kao liječnika, ministra zdravstva zanima da djeca ne uđu u svijet cigareta", izjavio je ministar zdravstva, Milan Kujundžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar će za to morati naći neki drugi način, a dotad će na pušačima dobro zarađivati duhanska industrija, ali i država. Na godinu se u Hrvatskoj proda oko 300 milijuna kutija cigareta, a u državni proračun ode više od šest milijardi kuna. Od sljedeće godine još i više.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo