'MI SMO SPREMNI ZA RAZGOVOR' / Marić će pregovarati s ugostiteljima o smanjenju PDV-a na piće, ali: 'Ne možemo izdvajati samo jedan segment'

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Ministar financija poručio je da je spreman razgovarati oko smanjenja PDV-a ugostiteljima

13.7.2021.
17:21
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u utorak u Bruxellesu da je otvoren za razgovore s predstavnicima ugostiteljskog sektora, koji traže ili smanjenje PDV-a na piće na 13 posto ili uvažavanje troškova rada kao poreznog odbitka, ali da se ne može izdvajati samo jedan segment poreznog sustava.

“Mi smo spremni za razgovor”, rekao je ministar Marić, ali je dodao da "ni u jednoj zemlji nije vidio, niti to omogućava direktiva EU-a, da se bilo što izuzme iz osnovice PDV-a, pa tako i trošak radne snage”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PUCAJU PO ŠAVOVIMA /

Ugostitelji poručili Vladi: 'Ili smanjite PDV na piće ili nam uvažite trošak rada kao porezni odbitak'

Image
PUCAJU PO ŠAVOVIMA /

Ugostitelji poručili Vladi: 'Ili smanjite PDV na piće ili nam uvažite trošak rada kao porezni odbitak'

Na izravan upit hoće li PDV za ugostitelje biti smanjen na 13 posto, Marić je rekao: “Dijalog će se nastaviti, pristup i očekivanja ugostitelja su za mene u redu, međutim, ne možemo izdvajati samo jedan segment u odnosu na cijelu sliku. PDV je iznimno važan, najvažniji porezni prihod”.

Stvaranje proračunskog viška

Marić je rekao da je vlada u proteklih pet godina smanjivala poreze, rasteretila gospodarstvo i građane, ali na način da se ne ugrožava održivost javnih financija stoga je javni dug četiri godine padao, u zadnji tri godine zabilježen je proračunski višak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sve to nam je omogućilo da s izbijanjem pandemije reagiramo onako kako smo reagirali. Maksimalno smo nastojali zaštiti zdravlje i živote građana, a istodobno i gospodarstvo i radna mjesta”, kaže Marić.

Rješavanje otvorenih pitanja

Rekao je da se izmjenama u poreznom sustavu i snižavanjem poreznih opterećenja nastojalo osigurati poslodavcima prostor da povećaju plaće svojim zaposlenicima, čime se pomaže u rješavanju demografskog izazova u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mi smo kroz porezne izmjene rješavali neka od otvorenih pitanja, ali porezima se ne rješava sve. Isto tako PDV nije jedina stavka u poreznom sustavu Republike Hrvatske”, rekao je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo