Zbogom knjige, stižu krpice i kroasani

U središtu Zagreba, na Cvjetnom trgu više nema knjižara, u nekadašnju Mladost u Ilici stiže butik Zara, a u onu još bliže Trgu otvorit će se chic francuski restoran.

25.2.2011.
1:27
VOYO logo

S fasade zgrade u Ilici 30 skinuta je ploča nekad poznate izdavačke kuće Mladost, a postavljen je novi natpis – Zara Hrvatska d.o.o. Da, baš tamo, rekonstruira se unutrašnjost knjižare u koju se prvu kročilo u potrazi za zanimljivim štivom, a otvara se dućan poznate španjolske modne kuće.

Posebna tjestenina

Mladost je nakon kontroverzne privatizacije preimenovana u Librariu d.o.o., a danas je ta firma u stečaju i njome upravlja stečajni upravitelj. Ništa bolje nije prošla ni druga njihova knjižara na broju 7 u Ilici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još prije Božića knjige su iseljene, a izlozi prekriveni bijelim papirima. Upada u oči tek poneki natpis grafitera na staklu izloga. Taj prostor u vlasništvu je Srpske pravoslavne crkve koja ga je iznajmila. Neće tamo biti odjeće, ali bit će francuski restoran i kafić "kakvog još nema u Hrvatskoj". Cijeli dan će se posluživati svježi kroasani, tjestenina koja će se ovlaživati.... Bit će to, kažu, na svjetskoj razini.

Zbogom knjige, pozdrav još jednom dućanu s odjećom i kafiću u centru grada. Tu sudbinu s Mladosti dijele i ostale nekad poznate knjižare. Zatvorena je i Školska knjiga na Jelačićevom trgu. Izlozi su oblijepljeni natpisima "preuređuje se". Nema više ni Znanja u Ilici, a ni knjižare u Savskoj kod Studentskog centra. Umjesto knjiga tamo će se sad uplaćivati i isplaćivati novac, dizati krediti... Otvorena je banka. Novu lokaciju morala je potražiti i čuvena knjižara Prosvjete na Cvjetnom trgu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zatvaranje te knjižnice velik je udarac za nas", kaže predsjednik Srpskog kulturnog društva Prosvjeta Čedomir Višnjić.

"Knjižnica je šaptom pala, a uz Talijanski kulturni institut u Preobraženskoj na duplo manjem prostoru otvorili smo papirnicu. Nismo imali novca za najam 200 četvornih metara i na štetu knjige morali smo odustati od atraktivnog prostora na Cvjetnom", žali se Višnjić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udvostručen najam

Najmodavci su na Cvjetnom najamnine udvostručili zbog luksuzne zgrade Hoto centra i knjige su tiho i posramljeno ustupile svoj prostor restoranima, buticima, kafićima...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201102240284006 arti-201101180223006

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo