Zbog vodenih bujica i klizišta evakuirana sela

Na poplavljenim područjima u Brodsko- posavskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji stanje je i dalje vrlo ozbiljno, ali pod kontrolom.

3.6.2010.
13:28
VOYO logo

Na području općine Oriovac uz rijeku Orljavu koja unatoč laganom padu bilježi rekordan vodostaj u srijedu su se užurbano gradili zečji nasipi kako bi se spriječilo prodiranje vode u naselja.

U akciji je sudjelovalo 500 ljudi. Uz pripadnike DVD-eova s toga područja, djelatnike vodoprivrede i mještane u spašavanje se uključila i vojska s odgovarajućom opremom i mehanizacijom. Kako bi se nasip uz Orljavu utvrdio postavljeno je čak 20 tisuća vreća s pijeskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na poplavljenim područjima u Županiji kiša je prestala padati. Na istoku Županije oko kanala Biđ čiji je vodostaj rastao voda se ipak lagano počela povlačiti. No u općini Vrpolje gdje su poplavljene tri ulice evakuirani stanovnici iz dvadesetak kuća i dalje su na izmještenoj lokaciji u dvorani mjesne škole.

U poplavljenim područjima u okolici Broda situacija je od srijede povoljnija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak u slavonsko brodskim naseljima Podvinje i Brodsko Vinogorje aktivirala su se 4 klizišta i ugroženo je desetak kuća a dvije su obitelji morale napustiti svoje domove. U nekim naseljima brodske i novogradiške posavine zbog zamućenih bunara voda nije za piće pa se stanovništvo opskrbljuje pitkom vodom iz cisterni koje stižu iz drugih dijelova zemlje.

Na području Vukovarsko-srijemske županije koje je dijelom ugroženo poplavama stanje je bolje, no vodostaji su i dalje visoki, potvrdio je voditelj vinkovačke ispostave "Hrvatskih voda" Josip Kuterovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voda u zapadnom lateralnom kanalu na području Đakovštine pada 4 centimetra na sat pa je smanjen i dotok vode u Biđ-Bosutski, rekao je Kuterovac te dodao da zbog toga kao i zbog prestanka oborina rijeka Bosut stagnira.

Vodostaj Bosuta je još vrlo visok i u četvrtak ujutro je bio na + 267 pa i nadalje ugrožava Lovretićevu i Kozarčevu ulicu u Vinkovcima, a postavljeni zečji nasipi u tim ulicama u dužini jednog kilometra još uvijek su potrebni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najvažnije je to što su "Vode Vojvodine" srijedu u 11 sati uključile crpnu stanicu "Bosut" kod istoimena mjesta u Srbiji te crpke prebacuju vode Bosuta u Savu brzinom od 20 kubika u sekundi", ističe Kuterovac te dodaje da time Bosut ima odljev.

U Babinoj Gredi i nadalje je stanje teško no tijekom noći rijeka Berava opala je za 5 centimetara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta se rijeka izlila te zajedno s visokim kanalskim vodama ugrozila više od pola sela u kojem je jučer evakuirano deset kuća kao i stoka iz šezdesetak štala.

Vodostaj Save kod Županje jutros u 7 sati iznosio je 828, vodostaj raste tri centimetra na sat, a redovne mjere obrane od poplava bit će proglašene ukoliko vodostaj dosegne 860.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đakovština: Strizivojna i dalje najkritičnija

Iako prijepodne u Đakovštini protječe bez oborina, pa se na njenim područjima i prometnicama stanje polako normalizira, u Strizivojni, najkritičnijoj točci kada je o poplavljenim terenima oko Đakova riječ, stanje je i dalje teško.

Voda od noćas zadaje probleme i strizivojačkom Soljaku. U Ulici Šokadije pod vodom su i dalje brojna dvorišta, vrtovi, a u nekoliko domaćinstava ušla je u kuće. Iz najugroženijih domaćinstava obitelji su se iselile, a evakuirana je i stoka. Prijepodne nema oborina, voda se manjim dijelom povukla, no u poplavljene domove i dvorišta i dalje se ne može.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poplavljene oranice dijele tu ulicu od poplavljenog Romskog naselja u susjednom Vrpolju što je spojeno sa Strizivojnom. Žitelji naselja evakuirani su u sportsku dvoranu. Općina Strizivojna ugroženim dijelovima dijeli kruh, mlijeko i vodu.

Prethodni članci:

arti-201006020689006 arti-201006020514006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo