Zbog ušiju kod djece škole alarmirale Zavod za javno zdravstvo

I ove godine osnovne škole nije zaobišao problem malih parazita sivo-bijele boje.

27.10.2014.
11:40
VOYO logo

Razumljivo, jer onaj tko se ogluši o obveznoj higijeni djeteta, može biti prijavljen Centru za socijalnu skrb.

"Ako u školi vide da neki roditelj nije postupio prema naputku iz letka, imamo pravo pozvati roditelja i pojasniti mu kako treba postupiti. Dogodi li se da ponovno ne postupi prema naputcima, imamo pravo aktivirati i Centar. Ima, naime, roditelja koji smatraju da će pranjem kose svoga djeteta ukloniti uši, no to nije točno, odnosno nipošto nije dovoljno", pojašnjava za Glas Slavonijedr. Vesna Buljan, voditeljica Školske medicine ZZJZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postupak ponoviti

Naime, nakon temeljitog pranja šamponom protiv ušiju, kosa se obvezno mora dobro i dugotrajno iščešljavati gustim češljem koji se umoči u neki kiseli medij, bio to limunov sok, voda s octom ili kakvu drugu sličnu tekućinu. Nakon tjedan dana, savjetuje dr. Buljan, potrebno je ponoviti postupak, a obično se dogodi da već dan ili dva nakon prvoga temeljitog pranja i iščešljavanja uši, odnosno gnjide, budu uništene. Ipak, predostrožnosti radi, postupak se ponavlja, a obvezno je i promijeniti posteljinu te pregledati kosu ostalih ukućana.

Inače, već ako jedna osoba u domaćinstvu ili kolektivu dobije uši, kaže dr. Buljan, postoji velika opasnost da će se proširiti i na ostale, jer taj parazit lako se dodirom prenosi na drugoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo