Zbog Sanadera i Zaba na meti USKOK-a

USKOK sumnja da je kredit Zagrebačke banke Sanaderovoj tvrtki Alia Savjetovanje bio samo pokriće za nezakonitu kupovinu prostora u Šarengradskoj jer je banka hipoteku upisala naknadno.

19.1.2011.
10:26
VOYO logo

Na meti USKOK-a u sklopu istrage protiv Ive Sanadera našle su se brojne "kolateralne" žrtve, a među njima je, zbog kredita izdanog obiteljskoj tvrtki Sanaderovih, i Zagrebačka banka.

Već u rješenju o blokadi poslovnog prostora u vlasništvu Sanaderove tvrtke Alia Savjetovanje, citira se sumnja USKOK-a da je poduzeće kupljeno iz nezakonitih sredstava, a ne iz kredita. Sudskim rješenjem uskočke su sumnje prihvaćene, a kako je Novom listu potvrđeno od upućenih u istragu, ispitat će se i sve okolnosti pod kojima je Zagrebačka banka dala kredit Alia Savjetovanju, tvrtki bračnog para Sanader.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispitat će se sadržaj tabularne izjave koju je poduzeće Kaić izdalo Alia Savjetovanju u studenom prošle godine, te kreditni ugovor Alia Savjetovanja sa Zagrebačkom bankom i naknadni upis hipoteke banke na nekretninu.

Kako se navodi u rješenju o blokadi poslovnog prostora od 330 kvadratnih metara u Šarengradskoj ulici u Zagrebu, ugovor o kupoprodaji nekretnine zaključen je 9. studenog 2009. godine na iznos od 5,8 milijuna kuna. U ugovoru je, kako je utvrdio USKOK, navedeno i da će cijena biti plaćena iz kredita. Četiri dana kasnije, 13. studenog 2009. godine, prodavatelj, poduzeće Kaić izdalo je Alia Savjetovanju tabularnu izjavu iz koje proizlazi da je dogovorena cijena isplaćena te na temelju koje se Sanaderovo poduzeće knjiži na prostor u Šarengradskoj. Međutim, Zagrebačka banka upisuje hipoteku tek 4. ožujka 2010. godine i to po ugovoru o založnim pravima s Alia Savjetovanjem od 19. siječnja 2010. godine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zagrebačkoj banci kažu da nemaju saznanja o temeljima sumnje da je predmetni poslovni prostor kupljen nezakonitim sredstvima. Tvrde da su sredstva iz kredita izravno uplatili na račun prodavatelja. Zašto je tek naknadno upisala hipoteku – umjesto odmah kao što je inače praksa pri bankovnom financiranju kupovine nekretnina da se izbjegnu moguće prijevare dvostrukom prodajom – u Zagrebačkoj banci nisu odgovorili uz opravdanje da se radi o "praksi povjerljivosti u poslovanju s klijentima". Luka Kaić, vlasnik poduzeća koje je izdalo tabularnu izjavu, nije želio razgovarati s novinarima.

Sanaderu veza bio Profumo?

Novi list piše kako su neki mediji spekulirali da je za kredit Ive Sanadera u Zagrebačkoj banci zaslužan Alessandro Profumo, bivši čelnik UniCredita, s kojim je Sanader navodno u vrlo dobrim odnosima. No, potvrde o tome još nema. Profumo i Sanader sastajali su se za vrijeme dok je Sanader bio premijer, a njihov posljednji službeni sastanak dogodio se u ožujku 2009. godine. Nakon toga, Sanader je u svibnju prošle godine kao Profumov gost bio na finalu Lige prvaka u Madridu. cate-201011220231004

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201101180111006 arti-201101130024006 arti-201101130357006 arti-201101130024006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo