RTL prati stanje u Mečenčanima / Zbog rupa koje niču na Banovini, mještanima prijeti evakuacija: U pripremi je kontejnersko naselje. Ugrožen je i vodovod

Upravo zbog stalnog pomicanja tla u Mečenčanima - rupe nastale nakon prosinačkog potresa sve više prijete kućama

2.2.2021.
19:10
VOYO logo

A Petrinja i okolica noćas su ponovno Osjetile jače podrhtavanje tla od tri cijela dva stupnja prema Richteru.

Upravo zbog stalnog pomicanja tla u Mečenčanima - rupe nastale nakon prosinačkog potresa sve više prijete kućama. Stoga je u planu moguća evakuacija dijela mještana. Inače, broj vrtača na području Općine Kukuruzari s 40-ak prije tjedan dana, povećao na više od 70. 

Image
strojevi u akciji /

FOTO Drugi pokušaj: Započelo rušenje stare robne kuće Petrinjka koja je oštećena u potresu

Image
strojevi u akciji /

FOTO Drugi pokušaj: Započelo rušenje stare robne kuće Petrinjka koja je oštećena u potresu

"Nas od mještana nitko nije sazvao da nam javi što se dešava s tom rupom, hoće li nas iseljavati, nitko ništa ne priča. dođu, poslikaju, odu. Nitko ništa nije rekao", kazao je Ilija Blatančić iz Mečenčanina

"Pozicionirat ćemo kontenjere na područje koji geolozi definiraju kao sigurna, spojiti ih na struju da ljudi, ukoliko se otvori nastave širiti prema kućama imaju siguran smještaj", ustvrdio je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Mečenčanima stanje pod zemljom, i na zemlji prati Boris Mišević.

Za sada je u pripravi kontejnersko naselje za slučaj evakuacije, ali ne zna se gdje će ono biti smješteno. Evakuacije još neće biti.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rupe su posvuda, jako su opasne i sve su bliže kućama.

Stručnjaci s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta sa svojom opremom na 40 metara dubine pokušavaju vidjeti koje je mjesto sigurno može li doći do spajanja rupa i stvaranja još većih kratera. Nakon toga znat će se gdje treba postaviti kontejnersko naselje kao B varijanta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, u tijeku je i pokušaj da se spasi vodovod koji ide  do Hrvatske Kostajnice, i upravo oko njega se stvaraju rupe pa se pokušava učiniti sve da ne dođe do urušavanja vodovoda. Ići će se na stent, na jedan zaobilazan infrastrukturni vodovod oko nekoliko stotina metara i tim zaobilaznim pravcem će se pokušati zaobići rupe kako bi Hrvatska Kostajnica imala vodu.

Rupe su nevjerojatne, bizarne,velike, duboke. Neke su promjera od 25 do 30 metara i dosita je vrlo opasno ovdje. Treba iz dana u dan pratiti situaciju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo