Zbog nerada liječnica dobila otkaz, a bolnica kaznu od 110.000 kuna

Djelatnica Citologije sisačke bolnice koja tijekom dva mjeseca nije pregledala niti jedan nalaz Papa-testa dobila je otkaz.

13.3.2013.
17:51
VOYO logo

Epilog je to slučaja pacijentice oboljele od karcinoma koja je sedam mjeseci čekala nalaz Papa-testa, a nakon čega je HZZO uputio inspekciju u Opću bolnicu Dr. Ivo Pedišić u Sisku.

Nalaz HZZO-a je rigorozan: ravnatelj je obvezan odmah organizirati rad u djelatnosti kliničke citologije u skladu s preuzetim ugovornim obvezana. Zbog kršenja ugovornih obveza izrečena je i mjera opomene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HZZO je kaznio bolnicu novčanom kaznom od 110.000 kn, tj. umanjenim limitom za jedan posto od 11 milijuna kuna koliko bolnica dobiva mjesečno.

Liječnice moraju nadoknaditi štetu bolnici

Osim toga, djelatnice koje nisu obavljale svoj posao trebale bi nadoknaditi štetu bolnici. Naime, nalazi koje one nisu očitale slali su se u druge bolnice, što stoji gotovo 200 tisuća kuna, piše Jutarnji list. Ravnatelj Damir Pahić potvrdio je da je doktorica dobila otkaz jer nije izvršavala svoje radne obveze, a druga prozivana liječnica za sada nije dobila otkaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako su u veljači ove obje liječnice otišle na bolovanje, ravnatelj je od HZZO-a kontrolu medicinske opravdanosti njihovih bolovanja jer mu je bilo čudno da su se obje razboljele kada su dobile radni nalog. HZZO mu je odgovorio da su njihova bolovanja medicinski opravdana.

Kaos na sisačkoj citologiji

Tablice učinka pokazuju primjerice kako je u studenome 2011. godine prva doktorica napravila 64 nalaza opće citologije i pet Papa-testova, druga 83 nalaza opće citologije i 16 nalaza Papa-testova, dok je treća doktorica s Citologije u istom mjesecu napravila 68 nalaza opće citologije i 385 nalaza Papa-testova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usporedbe radi, primjerice, u Općoj bolnici Dubrovnik na citologiji rade dvije zaposlenice koje su tijekom godine dana pogledale deset tisuća nalaza. Unatoč tolikom obimu posla, Dubrovčanke svoje nalaze čekaju do 15 dana.

U OB Zadar pacijentice svoje nalaze čekaju maksimalno deset dana. Iako se u Splitu prosječno na nalaze čeka tri mjeseca, tamo se godišnje obradi gotovo 50 tisuća nalaza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo