izvanredno stanje /

Zbog Karepovca splitski gradonačelnik prekinuo bolovanje i poručio: 'Zrak nije zagađen, stižu stručnjaci iz Zagreba'

Koliko je zasmrdila politička situacija u Splitu, pokazuje i to da je gradonačelnik Andro Krstulović Opara morao prekinuti bolovanje i sazvati hitnu sjednicu u Banovini zbog sanacije odlagališta Karepovac

6.2.2018.
18:54
VOYO logo

Sve je kulminiralo nakon što je kasno sinoć ravnateljica splitskog Zavoda za javno zdravstvo objavila kako zrak u Splitu možda nije siguran za zdravlje jer se ne mjere svi potencijalno štetni plinovi, o čemu je RTL izvještavao još prije tri mjeseca.

Gradonačelnik najavljuje dolazak stručnjaka iz Zagreba, a u svemu vidi političku pozadinu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Splita vratio se s bolovanja jer je situacija u gradu postala neidrživa. Sazvao je čelnike svih stranaka.

"Zaključak svih nas danas ovdje jest da ćemo već tijekom dana zatražiti od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na nacionalnoj razini, Ministarstvo okoliša i nadležnih inspekcija promptnu, hitnu intervenciju i dolazak u Split", izjavio je gradonačenik Split Andro Krstulović Opara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umiren nije bio MOST-ov gradski viječnik Ante Čikotić koji je pročitao Studiju utjecaja na okoliš.

"Primjetio sam da postoje još neki plinovi koje bi trebalo mjerit, a koji nisam vidio da se mjere. Nisam stručnjak, ali ono što sam u razgovoru sa znanstvenicima... živa je jedan od elemenata koje bi trebalo", Ante Čikotić.

"Ako se nešto ne mjeri to bi se trebalo mjerit jer temeljem stufdije se donose mjere koje su uvjet da se zahvat može izvršiti", izjavio je ravnatelj NZJZRH Krunoslav Capak.

A gradu Splitu odgovor je poslala i inspekcija koja je danas pozvana iako je već bila na Karepovcu, na poziv udruge Sunce, donijela zaključak i otišla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijedom utvrđenog , inspekcija zaštite okoliša je donijela mjere na zapisnik kojim je Gradu Splitu kao nositelju zahvata naređeno:
1. osigurati korištenje kemikalija za neutralizaciju mirisa
2. obavljati prekrivanje radnih površina sintetičkim materijalom. 

Grad je isto prema Ministarstvu dužan obaviti do 8. ovog mjeseca. U cijelom kaosu najviše ispaštaju građani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedni tvrde drugo, drugi tvrde treće i više sam ne znam kome virovat. Treba dovest te instrumente da se provjeri i da se kaže istina", rekao nam je Žarko iz Splita.

"Mi se spremamo odavde ići na selo. Dok se ne sanira, da ne bi došlo u pitanje zdravlje naše djece, da se ne bi ponovija Salonit, vidjeli ste ljudi su počeli umirati tek poslije deset, petnaest godina", rekao nam je zabrinti Splićanin Ivan.

Evo s takvim mislima Splićani u blizini Karepovca svaku noć idu na spavanje.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo