Zbog dovođenja Ikee u RH kažnjen s 10.000 kuna!?

21.10.2010.
14:18
VOYO logo

Saborski Odbor za odlučivanje o sukobu interesa ustvrdio je da je načelnik Rugvice Ivan Remenar u sukobu interesa jer je 2008. preuzeo obveze da će podržati tvrtku Ikea u izgradnji centra u toj općini, nakon čega je krenuo u izmjenu prostornog plana općine, kroz koji je promijenjen dio poljoprivrednog zemljišta u visokovrijedno građevinsko područje.

Sukob interesa Povjerenstvo vidi u činjenici da je obveze načelnik preuzeo prije izmjene prostorne dokumentacije, što je ocijenjeno kao zlouporaba posebnih prava dužnosnika, pa je načelnik kažnjen novčanom kaznom od 10 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ne mogu komentirati nešto što nisam vidio. Sada prvi puta čujem nešto o tome'', kazao je za Business.hr Remenar, koji nije niti znao da ga čeka kazna.

Iako nije želio komentirati odluku dok je ne vidi, reagirao je samo kratkom izjavom: ''Ako je to istina, to je ludost!''

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ikea je tražeći u Hrvatskoj prostor za svoje trgovačke centre naišla na prepreku jer nikako nisu mogli naći dovoljno veliko zemljište za svoje potrebe i tek im je Općina Rugvica ponudila zadovoljavajući prostor uz autocestu Zagreb – Beograd, piše Business.hr.

IKEA je u rujnu 2008. godine prilikom evaluacije potencijala lokacija na kojima bi mogla realizirati svoj projekt vrijedan preko dvije milijarde kuna poslala općini Rugvica pismo u kojem smo izrazili ozbiljne namjere da realiziramo naš projekt upravo u Rugvici. Obzirom da je zemljište za koje smo bili zainteresirani jednim dijelom već imalo gospodarsku namjenu, ali ne u cijelosti, nas je interesiralo vidi li općina Rugvica svoj razvoj u smjeru projekata poput našega. U svom odgovoru općina nam je kazala kako je i prije našeg upita i iskazivanja interesa odlukom općinskog vijeća Rugvice općina prepoznala projekte slične našem i već ranije, opet odlukom općinskog vijeća, pokrenula postupke izmjene i dopune prostornog plana uređenja te da su spremni podržati naš projekt sukladno zakonskim i ostalim propisima. Prema tome, vidljivo je kako je sama općina svojim odlukama i prije dolaska tvrtke IKEA u Rugvicu već započela postupke izmjena i dopuna prostornog plana uređenja, pa ne može biti niti govora kako se pogodovalo našem projektu jer općinsko vijeće niti nije moglo znati, prije nego smo poslali pismo namjere, koji su naši planovi. Potpuno je nejasno zašto saborsko povjerenstvo ove činjenice nije uzelo u obzir prilikom svoje odluke. Osim toga Remenar je uvijek govorio u ime općine i sve odluke koje su uslijedile nakon toga su donesene na razini općinskog vijeća Rugvice, a ne njega osobno, stoji u službenom priopćenju IKEA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201007140699006 arti-201006010856006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo