Roditelji odlučuju /

'Zbog COVID cjepiva za djecu, roditelji zvali i prije najave da dolazi', HZJZ za neke skupine djece apelira da se cijepe

Do sada je Hrvatska registrirala oko 31.000 djece oboljele od COVID-a u dobi do devet godina. Cijepljenje za njih nije obvezno, ali nije to jedino što se broji

13.12.2021.
20:00
VOYO logo

Leona Šiljeg razgovarala je ispred Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo s njihovom epidemiologinjom Vesnom Višekruna Vučina. Reporterka RTL-a doznala je da će nakon cijepljenja COVID potvrdu moći dobiti i djeca od pet godina naviše.

Ona su do sada mogla dobiti potvrdu samo ako su testirana ili ako su preboljela koronu. U razgovoru s Višekrunom Vučina doznala je detalje...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li se ići u primjenu COVID potvrda za djecu od pet do 11 godina?

Kako ste i rekli, COVID potvrde za djecu se već primjenjuju, ali su djeca izuzeta od obveze posjedovanja COVID potvrda. Primjenjuju se uglavnom ako je dijete preboljelo koronu, te je potrebno za izuzeće od samoizolacije, primjerice u vrtiću i u školama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li se ići u širu primjenu da budu obvezne?

Ne, za djecu u većini zemalja, tako i u Hrvatskoj, djeca do 12 godina, pa i do 16. izuzeta su od obveze posjedovanja COVID potvrda.

Kakva je praksa u drugim zemljama? Traže li se COVID potvrde za maloljetnike, na primjer za let avionom, skijališta?

Svaka zemlja može odrediti, ovisno o svojoj epidemiološkoj situaciji, da na nekim mjestima može zahtijevati dodatno COVID potvrde. Tako let avionom, gdje u dugotrajno zatvorenom prostoru bi osobe morale imati negativan PCR test ili potvrdu o preboljenju. Sada je sezona skijanja i ljudi nas često traže informacije zbog planiranog boravka u hotelima u skijalištima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cjepivo za djecu je stiglo, gotovo 50.000 doza. Kakav se interes očekuje?

Interes je relativno dobar, zvali su nas i prije same najave, posebno roditelji djece s kroničnim bolestima, tako da mi očekujemo da će u prvim tjednima cijepljenja odaziv biti jako dobar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na proljeće stižu nove doze. Hoće li se do tada ovih 50.000 doza potrošiti?

To ovisi o odazivu. Cijepljenje nije obvezno.

Kome se to cjepivo preporuča?

Ovim cjepivom mogu se cijepiti sva djeca koju roditelji žele zaštititi, ali je stav struke da se prvenstveno preporuča djeci koja imaju kronične bolesti, djeci koja žive u kućanstvima s ljudima koji su imunokompromitirani, koji nisu cijepljeni, imaju neke kontraindikacije ili slabiji imunološki odgovor na cjepivo, i za djecu u kolektivnim smještajima koja uključuju i noćenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je s djecom koja su zdrava?

Djeca koja su zdrava, kao i s drugim elektivnim cjepivima, ako ih roditelji žele cijepiti, cjepivo će biti dostupno i mogu ih cijepiti bez najave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko je bilo zaražene djece u dobi od pet do 11 godina? 

Pratimo dobne skupine od nula do devet godina i od 10 do 19. U ovoj nižoj dobnoj skupini bilo je oko 31.000 oboljele djece. U ovoj malo većoj dobnoj skupini oko 70.000.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo