Zbog bahatosti i nemoralnosti traže ostavku ministra Mrsića

Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) smatraju da Vlada predloženim izmjenama Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika ponovno svjedoči kako ova vlast sebe doživljava i drži iznad naroda.

4.1.2013.
7:41
VOYO logo

''Vlast zagovara štednju i reže materijalna prava zaposlenih u javnom sektoru te namjerava zagrabiti i u njihove plaće ukidanjem dodataka na osnovnu plaću, a istovremeno sebi i svojima zakonskim promjenama osigurava siguran povratak na radno mjesto nakon odrađenog dužnosničkog mandata, ali i proizvodnjom novih dužnosnika nekima odabranima povećava i plaću'', poručuje u priiopćenju predsjednik NHS-a Krešimir Sever.

Pritom se podsjeća kako Vlada to obrazlaže značajnom ulogom ustanova kojima su na čelu i povećanim opsegom poslova u predstojećim reformama i obvezama vezanim za ulazak Hrvatske u EU, dok se s druge strane smanjenje primanja zaposlenicima koji će te poslove odrađivati obrazlaže nužnim uštedama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Vlast se, po mišljenju NHS-a, ponaša poput moćnih multinacionalnih kompanija koje uprave u svojim tvrtkama u Hrvatskoj bogato plaćaju sve dok izvršavaju ono što se od njih očekuje jer inače ostaju bez dobrih primanja i posla. Istina je jedna: kasti izvršitelja režu se prava i primanja, a kasti onih koji im poslove organiziraju, sve dotle dok ne skreću s linije, primanja rastu'', zaključuje se u priopćenju NHS-a.

Oglasili se i sindikati radnika čiji su šefovi dobili veće plaće te poručuju da se radi o bahatosti i nemoralnosti političke elite na vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Prijedlog Vlade da se povećaju koeficijenti za izračun plaća državnih dužnosnika HZMO, a koje opravdavaju povećanjem opsega posla u svezi predstojećeg preustroja HZMO i 'velike reforme' mirovinskog sustava, kao i antikorupcijskom mjerom, smatramo apsurdnim te pokazuje svu dvoličnost, bahatost i nemoralnost političke elite na vlasti'', smatraju to Radnički sindikat Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) i Nezavisni sindikat zaposlenih u mirovinskom osiguranju.

''Povećanje plaće dužnosnicima HZMO, kap je koja je prelila čašu. Obrazloženje da se plaća dužnosnicima povećava zbog povećanog opsega poslova sramotna je i nemoralna, pogotovo kada se zna da će većinu poslova odraditi radnici kojima je plaća smanjena'', poručili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''I zato kažemo - dosta je. Tražimo ostavku ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića budući se pokazao nesposobnim za vođenje ministarstva, te je izgubio integritet pravednog i moralnog čovjeka'', zaključuje se u priopćenju sindikata, piše HRT.

Mrsić je obrazložio da se povećanje plaća i usklađivanje statusa dužnosnika predlaže zbog značajne uloge ustanova kojima su na čelu i povećanog opsega poslova u predstojećim reformama i obvezama vezanim za ulazak Hrvatske u EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo