CRNO NA BIJELO / Zavrtjet će vam se kad vidite koliko je sve poskupjelo - od hrane do kafića i restorana: Evo zašto nam je inflacija najveća od 2013.

Image

RBA procjenjuje da će za cijelu ovu godinu prosječan rast cijena dobara i usluga iznositi oko 2,1 posto

19.9.2021.
11:14
VOYO logo

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, potrošačke cijene su u kolovozu u Hrvatskoj porasle 3,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Riječ je o najvećoj stopi inflacije još od travnja 2013. godine, a u odnosu na srpanj, u kolovozu se inflacija ubrzala za 0,2 posto, javlja Novi list.

Inflaciju su na godišnjoj razini najviše pogurale cijene prijevoza koje su veće za 9,9 posto, alkoholnih pića i duhana s rastom od 5,5 posto, cijene u restoranima i hotelima koje su veće za 4,4 posto, te cijene hrane i bezalkoholnih pića koje su prosjeku za 2,4 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'GRAĐANI SE MORAJU PRIPREMITI' /

Euro je sve bliže, a Hrvate muči nekoliko velikih pitanja: Vujčić otkrio što će biti s minusima i dokad moramo zamijeniti novac

Image
'GRAĐANI SE MORAJU PRIPREMITI' /

Euro je sve bliže, a Hrvate muči nekoliko velikih pitanja: Vujčić otkrio što će biti s minusima i dokad moramo zamijeniti novac

Prosječna stopa rasta cijena hrane i bezalkoholnih pića niža je od stope inflacije, ali podaci za pojedine prehrambene proizvode pokazuju i veći rast cijena. Primjerice, cijene ulja i masti veće za 17,4 posto u odnosu na prošlogodišnji kolovoz, povrće je skuplje 8,5 posto, voće 1,6 posto, a mlijeko sir i jaja 3,8 posto. Cijene mesa su jedino niže, za 0,4 posto.

Hrana i piće

Najveći doprinos rastu inflacije u odnosnu na srpanj dale su cijene hrane i bezalkoholnih pića koje su na mjesečnoj razini porasle za 0,9 posto. Na mjesečnoj razini najviše su rasle cijene povrća, koje je u kolovozu bile skuplje za 3,9 posto u odnosu na srpanj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrane i pića tvore najveći udio u potrošačkoj košarici (27,2 posto), i njihovo smanjenje potrošnje nije moguće kao kod nekih drugih dobara, poput odjeće ili obuće, koje su uz to i na godišnjoj i na mjesečnoj razini ublažavale pritisak inflacije.

Analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na podatke koje je objavio DZS tvrde da je rast u kategoriji hrane i bezalkoholnih pića započet polovinom godine te je osobito je izražen kod ulja i masti te kruha i žitarica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U suprotnom smjeru na mjesečnoj razini djelovale su cijene odjeće i obuće, s negativnim doprinosom od 0,22 posto jer su cijene u navedenoj kategoriji na mjesečnoj razini u prosjeku niže za 3,8 posto", napominju iz RBA-a.

Skuplje usluge smještaja

U odnosu na prošlogodišnji kolovoz usluge smještaja su skuplje za 12,2 posto, dok su u odnosu na isti mjesec 2015. godine poskupjele za čak 30 posto. U restoranima i kafićima cijene su povećane 4,2 posto u odnosu na prošlogodišnji kolovoz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijelo vrijeme je primjetan najveći rast inflacije u kategoriji prijevoza, čije su cijene u kolovozu bile veće za gotovo deset posto u odnosu na prošlu godinu. Iz RBA tvrde da je taj rast uvelike generiran u kategoriji goriva i maziva, gdje su cijene porasle za 19 posto. Usluge zračnog prijevoza skuplje su čak 46,7 posto, a pomorskog putničkog prijevoza 18,1 posto.

RBA procjenjuje da će za cijelu ovu godinu prosječan rast cijena dobara i usluga iznositi oko 2,1 posto. Rast inflacije u Hrvatskoj počeo je ubrzavati u travnju, kad je prvi put zabilježena inflacija od 2,1 posto, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo